Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha 1 původně nechtěla vrak z Ukrajiny na Národní. Nakonec souhlasí

Zástupci Paměti národa a Prahy 1 se dohodli na umístění autovraku zničeného při válce na Ukrajině na pražskou Národní třídu u příležitosti letošních připomínek 17. listopadu. Paměť národa o tom informovala na svém facebookovém profilu, na dohodu upozornila Česká televize. Úředníci městské části s instalací původně nesouhlasili, obrat v jednání nastal až s nástupem nové starostky Terezie Radoměřské z TOP 09.

„Umístění vraků z Ukrajiny je naprosto namístě, protože jestli se někde bojuje o svobodu prakticky celé Evropy, tak je to přesně na Ukrajině," řekla ČT nová starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská. Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum, která Paměť národa spravuje, na facebooku uvedl, že vrak z Ukrajiny i s několika vysvětlujícími panely umístí na Národní třídě u křižovatky se Spálenou ulicí.

Paměť národa pořídila osm aut zničených na Ukrajině při ruské vojenské invazi a vystavuje je v českých městech. Trojici aut zničených raketovou střelou si mohou lidé prohlédnout v posledních týdnech v Českých Budějovicích, řekl Kroupa minulý týden na tiskové konferenci.

Jedno z aut chtěla organizace umístit na Národní třídu u Národního divadla 17. listopadu, podle Kroupy ale Praha 1 odmítla instalaci vraku s tím, že nijak nesouvisí s oslavami Dne boje za svobodu a demokracii. Mluvčí úřadu Prahy 1 Petr Bidlo oponoval, že vrak by v požadovaném místě vytvořil nebezpečný prvek a organizace neakceptovala návrh úřadu, aby jej umístila jinam.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Paměť národa

Štítky Ukrajina, Rusko, historie, boje, 1989, Praha, Praha 1, Paměť národa, Národní třída, Česká televize, ruská invaze na Ukrajinu, TOP 09, Mikuláš Kroupa, Terezie Radoměřská, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jitka Rousová

Vy tomu říkáte odpad ? Pak jste vy odpad lidství, paní Hiralová.

Pátek, 18. listopadu 2022, 20:24Odpovědět

Melánie Hiralová

Opravdu úžasné rozhodnutí.! V Praze máme dost po ulicích autovraků vlastních a vůbec nechápu, proč tady má být při oslavách 17. listopadu vystaven nějaký rezavý krám z Ukrajiny. Ukrajiny už v Praze myslím bylo dost a není třeba ještě hyzdit naše krásné město nějakým odpadem.

Středa, 16. listopadu 2022, 13:48Odpovědět

Praha 1 původně nechtěla vrak z Ukrajiny na Národní. Nakonec souhlasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.