Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Paměť národa se pře s Prahou 1 o umístění autovraku zničeného na Ukrajině

Paměť národa se pře s Prahou 1 o umístění autovraku zničeného při válce na Ukrajině na Národní třídu u příležitosti letošních připomínek 17. listopadu. Podle mluvčího Prahy 1 by vrak v požadovaném místě vytvořil nebezpečný prvek a organizace neakceptovala návrh úřadu, aby jej umístila jinam.

Paměť národa pořídila osm aut zničených na Ukrajině při ruské vojenské invazi a vystavuje je v českých městech. Trojici aut zničených raketovou střelou si mohou lidé prohlédnout v posledních týdnech v Českých Budějovicích, řekl na tiskové konferenci ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa. Jedno z aut chtěla organizace umístit na Národní třídu u Národního divadla 17. listopadu.

Praha 1 podle Kroupy odmítla instalaci vraku s tím, že nijak nesouvisí s oslavami Dne boje za svobodu a demokracii. „Bylo nám řečeno z očí do očí vedoucím odboru, že to z ideologických důvodů nedovolí, protože Ukrajina nemá nic společného se 17. listopadem 1989," uvedl Kroupa. Organizace se podle něj i přesto rozhodla vrak k Národnímu divadlu umístit. „I kdybychom se měli přetlačovat s policií, ale předpokládám, že tak daleko to nedojde," dodal Kroupa.

V rámci festivalu vystavili na Strahově auta zničená na Ukrajině

Na jižní tribuně strahovského stadionu dnes odstartuje třídenní Festival Paměti národa, během kterého se budou konat koncerty, besedy i projekce. Součástí je i výstava rozstřílených a zničených aut z Ukrajiny.

Mluvčí první městské části Petr Bidlo uvedl, že úřad Prahy 1 při správním řízení na uzavření Národní třídy v souvislosti s oslavou sametové revoluce povolil i instalaci výstavy s tématem dění na Ukrajině, takže je nesmysl, že by za problémem s vrakem byly ideologické důvody. Vrak však podle něj součástí původních plánů nebyl. „Podle posouzení silničního správního úřadu by vytvářel potenciálně velmi nebezpečný prvek v ústí Národní třídy, tedy v místě, kde lze očekávat intenzivní kontakt velkého množství individuálních návštěvníků, ale především různých průvodů a pochodů. Proto silniční správní úřad s touto dodatečnou instalací autovraku nesouhlasil," uvedl Bidlo.

Dodal, že pořadatelé nepřijali návrhy úřadu, jak situaci vyřešit. „Návrh silničního správního úřadu na umístění vraku vozidla jinde, například na piazzetě Národního divadla, kde budou rovněž další části instalace spojené s programem, nebyl žadatelem bohužel akceptován," sdělil.

FOTOGALERIE: V Praze je ruská technika z války na Ukrajině. Lidé po ní skákali, teď ji chrání ploty

V Praze dnes patnáct minut před sedmou večerní oficiálně začala výstava vojenské techniky ruských okupantů, kterou zneškodnili ukrajinští vojáci při aktuálně probíhajícím válečném konfliktu. Na Letenské pláni mohou zájemci vidět ruský tank T-90,...

Chyba podle Kroupy není administrativní, Paměť národa má zkušenosti se zábory a ví, jak podobné věci organizovat. „Auto je i technicky i bezpečnostně v naprostém pořádku," uvedl Kroupa. S městskou částí je připraven diskutovat i o oplocení a dalších opatřeních. Umístění vraku u příležitosti 17. listopadu na Národní třídu podle něj dává smysl, protože symbolizuje utrpení Ukrajinců, kteří čelí ruské agresi.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Ukrajina, vrak, Paměť národa, Praha, Mikuláš Kroupa, Národní třída, ruská invaze na Ukrajinu, Národní divadlo v Praze, instalace, Post Bellum, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paměť národa se pře s Prahou 1 o umístění autovraku zničeného na Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.