Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Před slovenskou ambasádou v Praze se sešli rodiče LGBT+ dětí

Před budou slovenské ambasády v Praze se dnes sešly lidé, aby připomněli, že přesně před čtyřmi týdny došlo k vraždě Matúše Horvátha a Juraje Vankuliče. Setkání organizátoři označili jako setkání rodičů proti nenávisti. Na místo dorazilo podle naší redaktorky zhruba 150 lidí, zejména starší lidé i rodiny s dětmi. Na veřejný pořádek dohlížejí desítky policistů. Lidé, kteří na místo dorazili, chtějí manželství pro všechny a zastavit šíření dezinformací.

„... jako by to bylo včera, kdy se nejmladší syn Filip oběsil“

Setkání nejen rodičů LGBT+ dětí před budovou velvyslanectví Slovenské republiky v Praze 6 začalo po půl šesté večer. Lidé se tam sešli v reakci na nedávný útok před barem Tepláreň v Bratislavě.

Na akci promluvil mimo jiné herec Daniel Krejčík, který přišel se svou maminkou, nebo herec Jiří Štrébl doprovázený queer synem Edou Štréblů. Vystoupila také Svatava Havlíčková, jejíž syn Filip zvolil v 14 letech sebevraždu na protest proti homofobii české společnosti.

„Je to už vce než osm let, ale je to jako by to bylo včera, kdy se nejmladší syn Filip oběsil. V dopise na rozloučenou nám vysvětlil, že to udělal proto, že je gay a že nechce a nemůže žít v této společnosti, která nedává lidem stejná práva, kde si nejsou všichni rovni. Chtěl, aby jeho smrt přispěla k větší rovnoprávnosti. Po jeho smrti jsme si začali uvědomovat, jak těžké pro něj bylo žít v této společnost,“ řekla v slzách Svatava Havlíčková na setkání.

„Občas jsme slyšeli, vždyť těm lidem se už nic neděje, nikdo jim neubližuje, mají registrované partnerství, nikdo je nezavírá, tak co by ještě chtěli. Já jsem až po jeho smrti začala chápat, jak se jako gay musel v naší společnosti cítit. Některé reakce pod články, kde se o jeho smrti psalo, byly úplně hrozné. Lidé byli schopní napsat, že je dobře, že se další labilní gay zabil a že by to měli udělat všichni a byl by od nich klid,“ doplnila a dodala, že tato situace je pro ni i pro její rodinu velmi těžká.

„Velmi mě zasáhla tragédie, která se stala v Bratislavě a vím, že maminky těch chlapců budou zažívat podobnou bolest, jakou zažívám já," uzavřela.

Václavské náměstí dnes v podvečer zaplnily tisíce lidí, kteří přišli vyjádřit podporu obětem homofobní vraždy na Slovensku. Organizátoři také žádají o změnu zákonů. Akce se účastní umělci, politici a další osobnosti.

Policisté obvinili muže, který na internetu schvaloval střelecký útok v Bratislavě

Pražští policisté obvinili z podpory a propagace terorismu muže, který v komentáři na internetu schvaloval útok na Slovensku, při němž zemřeli dva lidé. Policie to dnes uvedla na twitteru. V Bratislavě v polovině října devatenáctiletý mladík...

Lidé se setkali, aby si připomněli Matúše Horvátha a Juraje Vankuliče

Tragická událost v Bratislavě vedla k založení online LGBT+ poradny Sbarvouven.cz, jejíž odborná garantka je matka queer syna Jana Soukupová. Na akci dorazil i David Vaníček, otec dvojčat, který od narození dětí s partnerem působí na sociálních sítích pod jménem Dva tátové. Přišla i matka čtyř dětí Lejla Abbásová, akci moderuje Ester Janečková.

Lidé se setkali, aby si připomněli Matúše Horvátha a Juraje Vankuliče, oběti teroristického útoku na Slovensku. Zároveň rodiče LGBT+ dětí vzkázali českým politikům a političkám, že sledují jejich počínání a čekají na jasné činy, kterými politická reprezentace posílí bezpečí jejich dětí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky LGBT, rodiče, děti, násilí, vražda, Praha, smrt, Bratislava, Slovensko, Daniel Krejčík, Jiří Štrébl, Ester Janečková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Před slovenskou ambasádou v Praze se sešli rodiče LGBT+ dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.