Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Blíží se zima, nocleženky pro lidi bez domova jsou znovu potřeba

S přicházejícím chladnějším počasím si postel v noclehárnách Armády spásy hledá stále víc lidí. I když dávají symbolický poplatek, náklady nepokryje. Mohou proto využít stokorunových nocleženek, které platí dárci.

Zvýšila se poptávka po potravinové pomoci

Projekt Nocleženka založili v roce 2016 a za tu dobu veřejnost zakoupila víc než 140 tisíc těchto poukazů. „Cílem je zajistit, aby v Armádě spásy nikdy nikdo nebyl odmítnut proto, že nemá ani na symbolický poplatek,“ vysvětlil na tiskové konferenci Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy.

Ten se pohybuje od 20 do 40 korun. „Chceme člověku ukázat, že mu nocleh dáme, ale všechno něco stojí. Náklady to ale nepokryje,“ vysvětlil Krupa. O to se postará právě Nocleženka, která stojí 100 korun. Člověku za ni poskytnou postel, čisté povlečení, jídlo a dají možnost se osprchovat a provést hygienu. Ráno pak lidé mohou využít služeb sociálního pracovníka.

Situace ale podle Krupy není horší než v minulých letech. „Ekonomická krize podle mého názoru zatím nepřivedla na ulici tisíce nových lidí a stovky rodin, byť už se takové zprávy někde objevují, ale naše zkušenost je taková, že se obáváme, co to přinese v letech dalších,“ uvedl Krupa.

Existují podle něj ale lidé, kteří už si nemohou platit komerční ubytovny a přicházejí do azylových domů. Zvýšila se také poptávka po potravinové pomoci. „Obávám se chudnutí nižší střední třídy a to, že se jednou do extrémního vyloučení a bezdomovectví dostat,“ dodal Krupa.

Nocleženku zdražit nechtěli

Kritickým obdobím je zima. Armáda spásy v tomto období navyšuje pomoc v rámci humanitárního programu Volné židle, kdy je připravena přijmout až 400 lidí i v noci. Lidé se budou moci schovat před mrazem, budou mít místo u stolu, dostanou najíst, osprchují se. Postel v tomto případě ale zajištěna není.

„Kolegové z terénní služby budou ještě provozovat takzvaný noční terén. Každou noc budou objíždět pražské městské části a budou vyhledávat lidi, kteří jsou venku a budou jim nabízet možnosti noclehu,“ informovala Jitka Modlitbová, ředitelka Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše Armády spásy v Praze.

Ročně využije služeb nocleháren až tři tisíce osob ročně. Dva a půl tisíce lidí bydlí v azylových domech, k tomu asi i tři stovky rodin.

Pro celou republiku potřebuje Armáda spásy za rok 25 tisíc nocleženek, letos už jsou zajištěny čtyři tisíce. Zbylé peníze z nich, loni to byl přes šest set tisíc, letos čtyři sta tisíc, využívá například na řešení dluhů, pomoc se základními potřebami nebo rekonstrukci objektů.

„Předpokládám, že peněz se vybere méně. Řešili jsme, zda nocleženku zdražíme, kvůli zvýšení nákladů, ale rozhodli jsme se, že ne. Stovka je kulatá, jasná částka,“ řekl Krupa.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky Armáda spásy, nocleženka, bezdomovectví, pomoc, zima, postel, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se zima, nocleženky pro lidi bez domova jsou znovu potřeba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.