Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Na Václavském náměstí protestovaly tisíce lidí. Chtěly demisi vlády

, aktualizováno 28. října 2022, 18:18

Na Václavském náměstí se sešli odpůrci vlády na akci nazvané Nenásilná revoluce. Na podiu k davu promluvili Jiří Paroubek, Kateřina Konečná, Lubomír Volný, Antonín Baudyš, Pynelopi Cimprichová a prezidentští kandidáti Hynek Blaško a Josef Skála. Na místě dohlížela policie, podle jejíž odhadů se účastnily nižší desítky tisíc lidí.

„Vládnout by měli odborníci, jména pochopitelně nemáme"

I když vše oficiálně začalo ve dvě hodiny, už hodinu předem bylo na náměstí několik stovek lidí. Podle reportéra Pražské Drbny, který je na místě, jsou to lidé z celé republiky. 

Přinesli si české vlajky a doma vyrobené transparenty. „Vládní Spolu svině bez klacku od koryta neodeženeš," píše se na jednom z nich.

„Nejsem spokojený s touto vládou, která místo toho, aby pomáhala českým lidem, pomáhá Ukrajincům. Přidává si na platech a přitom lidi nabádá, aby šetřili,“ řekl reportérovi Pražské Drbny autor transparentu.

„Chceme demisi vlády, protože si myslíme, že vládne nekompetentně a proti lidem. Vládnout by měli odborníci, jména pochopitelně nemáme,“ sdělily dvě účastnice, jedna z Prahy, druhá z Teplic.

„Od ministra zahraničí až po ministra financí, to je samej blbec"

„Dneska jsem si vzal volno, abych dal nesouhlas této vládě, která pro lidi vůbec nic nedělá. Lidi tady padají na hubu, podniky se zavírají a zkuste žít s 65 procenty platu,“ uvedl účastník z Lubence v Ústeckém kraji, který ale pracuje v Praze. „Od ministra zahraničí až po ministra financí, to je samej blbec,“ dodal.

Před Národní muzeum stejně jako při minulé demonstraci přislo asi sto lidí s heslem proti Putinovi a ukrajinskými vlajkami. Tentokrát se objevil i transparent "Vrabel vám lže". 

„Je také potřeba, aby každý uvažoval nad tím, kdo demonstraci svolává a za jakým cílem"

Jako první si vzal slovo bývalý předseda vlády Jiří Paroubek. „Dnes se nemohu ubránit dojmu, že jsme se vrátili v čase. Česká televize už zase lže. Lidé se bojí soudně říkat své názory, které jsou v rozporu s oficiálními názory představitelů vlády. Obávám se ale, že jsme teprve na začátku velké krize. Obávám, že zkrachují stovky českých firmech. A na dlažbě se dříve nebo pozdějí objeví staticíce lidí," prohlásil Paroubek.

„Každý má právo jít demonstrovat, vyjádřit tímto způsobem svůj názor. Tyto názory slyšíme a nebereme je na lehkou váhu. Na druhé straně je také potřeba, aby každý uvažoval nad tím, kdo demonstraci svolává a za jakým cílem," komentoval událost dnes dopoledne premiér Petr Fiala (ODS).

Další petice k podpisu

Prostor podle plánu dostali i prezidentští kandidáti Hynek Blaško a Josef Skála. Po jejich projevech prosila předsedkyně Komunistické strany Čech a Moravy Kateřina Konečná dav, aby před odchodem podepsali jejich kandidatury. Každý jich potřebuje celkem padesát tisíc. 

Organizátoři také přečetli požadavky, které na vládu mají. Poslední se týkal Ukrajiny. „Ukončení plánovaného ředění národa. Po ukončení války na Ukrajině je pro Českou republiku žádoucí, aby váleční uprchlíci jeli zpět domů, kde bude potřeba budovat Ukrajinu," přečetl na podiu Ladislav Vrabel. Lidé v davu pak začali skandovat „Ať jdou domů".

„My si přejeme, abychom tu měli svůj národ, a Ukrajinci ten svůj na Ukrajině," dodal Vrabel. Podle něj jsou kulturní a jazykové rozdíly Čechů a Ukrajinců příliš velké.

Požadavky přednesl i bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok). Chce uchovat národní měnu a pouze české zákony, odmítá vstup do eurozóny a žádá ústavní zákon o zachování práva na hotovost.

Po skončení demontrace došlo podle policie k potyčce. „Po skončení shromáždění se na Václavském náměstí mezi sebou začali napadat někteří lidé. Policisté znesvářené skupiny od sebe oddělili a pro přestupkové jednání zajistili dvě osoby. Několik minut byla omezena doprava na magistrále," uvedla policie na Twitteru.

Akci, stejně jako dva předešlé protesty proti vládě, zorganizoval Ladislav Vrabel. První, kam se dostavilo asi 70 tisíc lidí, se konala 28. září, druhá 12. října u Pražského hradu. Tam se i Vrabel s další organizátorem Jiří Havlem vydali za prezidentem předat mu petici za odvolání vlády, ten si ji ale osobně nepřevzal. Další petici, aby se organizátoři akce dostali do České televize, mohou lidé podepsat i dnes.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky demonstrace, demise, Václavské náměstí, Jiří Paroubek, vláda, policie, Hynek Blaško, Kateřina Konečná, Josef Skála, Lubomír Volný, Ladislav Vrabel, Antonín Baudyš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Brožek

Je jich nějak míň a mín těch dezolátů. Ještě dvě tři demošky a počítat se budou na prstech. Takhle tu válku proti Ukrajině nevyhrají, dezoši bezzubí.

Pátek, 28. října 2022, 20:34Odpovědět

VIDEO: Na Václavském náměstí protestovaly tisíce lidí. Chtěly demisi vlády  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.