Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Na Václaváku se sešly tisíce lidí. Památku obětí střelby v Bratislavě uctili i Drábová a Vystrčil

, aktualizováno 26. října 2022, 18:58

Václavské náměstí dnes v podvečer zaplnily tisíce lidí, kteří přišli vyjádřit podporu obětem homofobní vraždy na Slovensku. Organizátoři také žádají o změnu zákonů. Akce se účastní umělci, politici a další osobnosti.

Na akci dohlíží stovky policistů

„Nesouhlasíme s tím, aby nám někdo dal pár práv. Jediná možnost je stejná práva pro všechny,“ řekl na podiu místě organizátor Czeslav Walek.

„Shromážděním také podpoříme Otevřenou výzvu vládě ČR a Parlamentu ČR, která vyzývá k přijetí konkrétních kroků na ochranu LGBT+ lidí, jejich rodin a dětí,“ vysvětlili organizátoři na Facebooku.

Setkání na místě kontrolují i policisté v uniformách i v civilu. „Více než stovka policistů z řad pořádkové a kriminální služby dohlíží na dnešní shromáždění, které před malou chvílí začalo na Václavském náměstí. Na místě jsou také kolegové z antikonfliktního týmu,“ uvedli na Twitteru pražští policisté. Odhadli, že na místě jsou nižší tisícovky lidí.

Lidé v Praze demonstrovali za bezpečí členů LGBT+ komunity

Stovky lidí se v pátek večer sešly v centru Prahy k pochodu za svobodu a bezpečí pro všechny lidi včetně členů LGBT+ komunity. Řečníci v proslovech připomněli vraždu dvou lidí u bratislavského gaybaru z minulého týdne. Jejich smrt by podle...

Naše společnost hrubne a zapomíná na to, čím drží pohromadě"

Na podiu promluvila zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a synodní senior Českobratrské církve evangelické Pavel Pokorný. Na řadu přijde i Dominik Hašek, Vladimír 518 nebo Bára Hrzánová.

Slovo si vzal i Roman Samotný, majitel podniku Tepláreň, u kterého v polovině října devatenáctiletý muž zastřelil Juraje Vankuliče a Matúše Horvátha a postřelil další ženu.

„Děkujeme, že jste nás nehodili přes palubu, tak jako většina slovenských politiků, kteří ani po tomto teroristickém činu a chladnokrevné popravě dvou lidí nedokázali projevit lítost. Nedovolte, aby to zašlo tak daleko, jako se stalo na Slovensku. Jen před pár hodinami měli Juraj a Matúš pohřeb. Chci vás poprosit, abyste nemlčeli," řekl na podiu Samotný.

„Já nikdy nechodím na demonstrace a na shromáždění, protože mám takovou lehkou agorafobii. Ale tenhle pocit jsem se rozhodla, že se dvakrát kousnu a přijdu. Tohle je ta první příležitost, ta druhá bude 17. listopadu. Jsem tu prostě proto, že naše společnost hrubne a zapomíná na to, čím drží pohromadě. Úctou k těm okolo nás, respektem k jinakosti, otevřeností, tolerancí. Také ochranou zranitelných. Tohle všechno jsou stavební kameny, které nám umožňují, abychom spolu vydrželi. A my na to zapomínáme,“ řekla našemu reportérovi na místě Dana Drábová, která před publikem také promluví.

„I mlčení může zabíjet. Je potřeba říct, tohle nejde"

„Obecně na ně nechodím, setkání s lidmi mám poměrně hodně. Ale tohle nutné. Považuju za naprosto nepřijatelné, aby člověk byl nenáviděn za to, za co nemůže. Protože to, co se stalo na Slovensku, je úplně stejné, jako kdyby někdo někoho zastřelil proto, že je Žid nebo Rom. Tento typ nenávisti nepatří do slušné společnosti, do svobodné a demokratické společnosti, a my to musíme nahlas říkat. Pokud se říkají jiné věci, mohou vést k vraždám,“ sdělil našemu reportérovi Miloš Vystrčil, předseda Senátu. 

„I mlčení může zabíjet. Je potřeba říct, tohle nejde. Je to něco, co je rasistické, xenofobní, obdobné tomu, co dělali nacisti nebo tomu, když vraždí Ukrajince,“ dodal Vystrčil.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky shromáždění, vražda, LGBTQ, Václavské náměstí, zákony, Miloš Vystrčil, Dana Drábová, Slovensko, Bratislava, Parlament České republiky, Česko, Facebook, Dominik Hašek, Barbora Hrzánová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Václaváku se sešly tisíce lidí. Památku obětí střelby v Bratislavě uctili i Drábová a Vystrčil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.