Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vánoční strom pro Prahu měří pětadvacet metrů a má skoro šedesát let

Jak bude vypadat letošní vánoční strom pro Prahu? Tato otázka našla svou odpověď právě dnes. Staroměstské náměstí letos ozdobí strom z Ústeckého kraje. Jde o smrk, který do výšky zhruba pětadvaceti metrů rostl osmapadesát let v malé vesnici nedaleko České Kamenice. Smrk stojí v blízkosti domu, jehož majitel se bojí, že by mohl spadnout, a tak strom musí k zemi.

„Strom sázel táta, když se narodila moje sestra, takže stáří víme přesně, bylo to před 58 lety“

Veřejnost poslala společnosti Taiko, která pražské vánoční trhy organizuje, celkem šestadvacet tipů na vánoční stromy. Tím pravým stromem se stal smrk ztepilý, který už osmapadesát let roste na obecním pozemku v malé vesnici blízko České Kamenice v Ústeckém kraji.

Do soutěže Hledá se strom přihlásil smrk, který dosáhl odhadem nejméně pětadvaceti metrů, majitel blízkého domu. Ten se totiž obává, že by jehličnan mohl spadnout. „Strom sázel táta, když se narodila moje sestra, takže stáří víme přesně, bylo to před 58 lety. Protože je krásný, napadlo nás s dcerou Valerií, že by byl hezký na Staromák,“ vysvětlil v tiskové zprávě Petr Kubica.

Podle odborníků je strom na Staroměstské náměstí vhodný. „Smrk už prohlédl dendrolog a podle předběžné zprávy je v pořádku,“ vysvětlila ve zprávě pro novináře mluvčí společnosti Taiko Hana Tietze.

Strom by se měl rozsvítit 26. listopadu

Letošní ročník soutěže Hledá se strom je celkem dvanáctý, i letos posílali svoje tipy zájemci z celé republiky. Vítěz dostane deset tisíc korun. Zajištění stromu má třetím rokem na starosti společnost Technologie hlavního města Prahy.

„Na základě víceleté zkušenosti už víme, že se jedná o logisticky velmi náročnou akci. Jsme ale zároveň rádi, že máme tu čest se na ní podílet a je to jeden z nejprestižnějších úkolů pro naši společnost. Když pak strom poprvé rozsvítíme a pozorujeme rozzářené oči kolemjdoucích, víme, že to za tu snahu několika desítek našich lidí a partnerů stálo,“ popsal v tiskové zprávě předseda představenstva společnosti Technologie hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Technologie hlavního města Prahy se postarají také o kácení, převoz a následné zdobení stromu. Smrk by se měl na Staroměstském náměstí v Praze rozsvítit v sobotu 26. listopadu 2022. To je zároveň termín zahájení Největších Vánoční trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Kubica

Štítky Vánoce, strom, smrk, Staroměstské náměstí, Praha, vánoční stromek, Ústecký kraj, Česká Kamenice, Technologie hlavního města Prahy, Tomáš Jílek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom pro Prahu měří pětadvacet metrů a má skoro šedesát let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.