Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTOGALERIE: Aktivisté stávkovali za klima v centru Prahy

Na Staroměstském náměstí v Praze se dnes v pravé poledne sešli aktivisté, aby se připojili k Východoevropské stávce za klima. Na místě jsou podle odhadu našeho redaktora desítky lidí. Mezi řečníky jsou například egyptský aktivista Kareem Taha, Nox z ukrajinského Fridays for Future, Eliška Koldová ze SdruŽen nebo specialistka na LGBTQIA+ vzdělávání Agáta Hrdličková. Po proslovech v centru Prahy se aktivisté vydají na pochod Prahou na Kampu, kde zhruba od půl třetí proběhne piknik pro účastníky stávky. Stávku pořádá hnutí Fridays For Future Česká republika.

„Chceme poukázat na energetickou krizi a energetickou chudobu“

Pořadatelé setkání apelují na ukončení používání fosilních paliv. „Chceme zateplené budovy, obnovitelné zdroje a pomoc těm, kteří to potřebují,“ představili organizátoři stávky své cíle na sociálních sítích Fridays for Future.

„Uspořádali jsme tuto stávku, protože chceme poukázat na energetickou krizi a energetickou chudobu, ve které se ocitá nejen Česká republika, ale i zbylé státy východní Evropy, protože jsme všichni napojení na Putinvův plyn. Chceme ukázat našim politikům důležitost odchodu od ruského plynu a také důležitost toho, abychom přešli na obnovitelné zdroje energie,“ řekla redakci Pražské Drbny Magdaléna Středová za tým organizátorů akce z Fridays for Future Česká republika.

„Někoho učitelé nechtěli pustit“

Do Prahy přijeli podle organizátorů mladí lidé ze všech koutů Evropy. „Přijeli studenti a studentky z celé Evropy, od Edinburghu po Kyjev,“ doplnila Středová. Na shromáždění dohlížejí policisté a k narušení dopravy v Praze jako při minulých stávkách aktivistů za klima by podle organizátorů dojít nemělo.

„My jsme se chtěli podílet na této stávce a částečně se taky ulít ze školy, ale hlavně podpořit našeho spolužáka, který tady mluví. Zajímá nás, čím se zabývá, mluví o tom často ve třídě,“ řekl naší redakci na místě jeden ze stávkujících Abud.

Abud a jeho spolužák chodí na Gymnázium bratří Čapků v Praze. „Někoho učitelé nechtěli pustit. My budeme mít asi neomluvené hodiny, to uvidíme příští týden,“ odpověděl na otázku, jak páteční stávky za klima vnímají vyučující.“

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky aktivisté, stávka, klima, Praha, podnebí, Staroměstské náměstí, Česko, Školní stávky pro klima, Kampa, Evropa, Východní Evropa, Kyjev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Aktivisté stávkovali za klima v centru Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.