Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud v kauze Čapí hnízdo měl vyslechnout finanční ředitelku Agrofertu. Nedorazila

, aktualizováno 29. září 2022, 11:33

Finanční ředitelka holdingu Agrofert Petra Procházková dnes u hlavního líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo nevypovídala. Z jednání se omluvila kvůli zdravotním důvodům. K soudu dnes nedorazil ani bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který v kauze čelí spolu se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou obžalobě z dotačního podvodu.

Babiše podle svědka označovali jako Velkého šéfa

Podle právníka někdejšího předsedy vlády Eduardy Bruny je Procházková vzhledem ke svému postavení v Agrofertu klíčovým svědkem.

„I ostatní dnešní svědci jsou důležití, ale paní Procházková je naprosto klíčový svědek," uvedl Bruna. Spolu s finanční ředitelkou Agrofertu měla dnes ráno vypovídat také reklamní a marketingová specialistka Tereza Svěráková, ani ta ale k soudu nepřišla. Obě ženy budou předvolány opět na říjen.

Na dopolední část tak dorazil pouze její kolega Jakub Antoš. Uvedl, že se s Babišem kvůli reklamní propagaci Čapího hnízda sešel pouze jednou, na počátku března 2013. Podle něj však měl bývalý premiér rozhodující slovo v tom, jak bude výstup vypadat. Dodal, že farmu vnímal jako jeden z projektů Agrofertu. „První e-mail přišel od pana Babiše z adresy Agrofert.cz," uvedl Antoš. Když se v komunikaci ohledně Čapího hnízda vyskytl výraz „velký šéf", chápal to podle své výpovědi tak, že jde o Babiše.

K odpolednímu jednání mají přijít svědčit podnikatel Jan Bareš a autor podoby farmy u Olbramovic na Benešovsku, architekt Jiří Javůrek.

Babiš s Nagyovou se dnes v rámci kampaně objeví v Jihlavě

Babišovi právníci neuvedli, z jakého důvodu se bývalý premiér k hlavnímu líčení nedostavil. Podle Bruny však dorazí na páteční jednání. Z dnešního jednacího dne Poslanecké sněmovny se Babiš omluvil z pracovních důvodů. Nagyová, která nyní kandiduje za hnutí ANO v Jihlavě do Senátu, se omluvila na odpoledne. Novinářům ráno řekla, že je náročné skloubit kampaň a soudní řízení. Dnes odpoledne ji má v Jihlavě v kampani podpořit Babiš.

Babiš podle obžaloby svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o dotaci na stavbu kongresového areálu podala Nagyová. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky Andrej Babiš, soud, Čapí hnízdo, Jana Nagyová, dotace, Agrofert, Petra Procházková, ANO 2011, Eduard Bruna, Jihlava, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v kauze Čapí hnízdo měl vyslechnout finanční ředitelku Agrofertu. Nedorazila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.