Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli drahým energiím se nejspíš omezí provoz bazénů na Šutce a v Hloubětíně

Pražský magistrát zvažuje, že kvůli vyšším cenám energií omezí provoz bazénů na Šutce a v Hloubětíně, které vlastní. Řekl to radní města Jan Chabr (TOP 09). Končící rada v pondělí rozhodla, že magistrát zpracuje analýzu dalšího provozu a také převzetí bazénů od firmy Monteservis Praha, která již kvůli vysokým cenám energií nemá zájem v jejich správě pokračovat. Nově by měla mít provoz Aquacentra Šutka a Plaveckého a sportovního areálu Hloubětín na starosti městská firma Trade Centre Praha (TCP).

„Hledá se vhodný ekonomicko-provozní model fungování"

Radní pověřili TCP, aby zahájila jednání s firmou Monteservis ohledně převodu správy obou areálů. Magistrátní odbor majetku má zároveň k převodu a následnému provozu bazénů zajistit zpracování ekonomické a právní analýzy. „Hledá se vhodný ekonomicko-provozní model fungování," řekl Chabr. V úvahu připadá mimo jiné i snížení teploty vody.

Chabr dodal, že vyšší ceny energií nyní znamenají obrovskou provozní ztrátu, kterou město bude muset dotovat. Adekvátní zvýšení vstupného podle něj není reálné a úplné uzavření bazénů by znamenalo ztrátu pracovních míst i služeb pro veřejnost včetně škol, které využívají plavecké kurzy. O tom, jak bude magistrát postupovat dále, patrně rozhodne až nové vedení magistrátu, o jehož složení nyní strany úspěšné v komunálních volbách jednají.

Předseda představenstva Asociace bazénů a saun informoval o snížení teploty vody

Stavba Šutky začala v roce 1987 a předpokládaný termín dokončení byl rok 1994. Kvůli nedostatku peněz a restituci pozemků byly ale práce několikrát zastaveny. Slavnostní otevření Šutky se konalo 17. ledna 2013 a Praha za vybudování areálu zaplatila 748 milionů korun. Bazén v Hloubětíně byl uveden do provozu již v roce 1978, v roce 2013 ho magistrát nechal zrekonstruovat.

Předseda představenstva Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar v srpnu řekl, že provozovatelé bazénů budou kvůli vysokým cenám energií nuceni razantně snížit teplotu vody na zhruba 22 stupňů ze současných 26 stupňů Celsia. V souvislosti s tím lze očekávat nižší zájem lidí o návštěvu a také komplikace ve školní výuce plavání, dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aquacentrum Šutka

Štítky energie, rekreace, Praha, koupaliště, bazén, Hloubětín, Šutka, Jan Chabr, magistrát, TOP 09, Pražský magistrát, TRADE CENTRE PRAHA a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli drahým energiím se nejspíš omezí provoz bazénů na Šutce a v Hloubětíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.