Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražané přes aplikaci nahlásili sedm set nelegálních graffiti

Už přes rok funguje v Praze aplikace Bez graffiti, kterou má staženou přes tisíc uživatelů. Ti od jejího spuštění v červenci minulého roku oznámili skoro sedm stovek nelegálních malůvek. Dostat se k vyčištění ale může trvat i měsíce.

Projekt spustila Praha ve spolupráci se svou společností Technologie hlavního města Prahy na začátku července minulého roku. „Na základě hlášení od občanů jsme napříč Prahou vyčistili řadu bytových domů i památkově chráněných objektů. Mezi nimi například Novoměstské hradby ze 14. století, pomník Barikádníci v Praze 7, fasádu vyšší odborné školy a střední průmyslové školy na Novém Městě, schodiště ve vestibulu metra Černý Most, budovu metra Ládví nebo zeď krčského hřbitova,“ uvedl v tiskové zprávě radní Jan Chabr (TOP 09).

Proces od nahlášení po samotné čištění trvá několik týdnů. Pokud se jedná o památkově chráněný objekt, může to narůst až k několika měsícům. S odborem památkové péče se totiž musí kvůli technologickému postupu projednat každý případ zvlášť.

„Nejprve musíme povrch fasády na čištění připravit, to znamená zbavit jej nečistot a mastnoty. Pokud je potřeba jej i lokálně vyspravit, provedeme drobné úpravy povrchů. Poté už můžeme za použití chemických prostředků přistoupit ke kýženému odstraňování graffiti. Po zaschnutí ještě naneseme odpovídající barevný nátěr a ve většině případů i tzv. antigraffiti nátěr, díky kterému dokážeme případné další graffiti odstranit pouhým proudem vody,“ vysvětlil místopředseda představenstva společnosti Tomáš Novotný.

Očištěná místa se kontrolují a případně znovu vyčistí. „To byl příklad Novoměstských hradeb. V loňském roce jsme vyčistili 90 metrů památky, přičemž vandalové na sebe nenechali dlouho čekat a gotické hradby znovu pomalovali. Letos jsme tak malůvky na stejném místě vyčistili znovu,“ dodal Chabr.

Technologie hlavního města Prahy pečuje o objekty ve vlastnictví města. Ty městských částí mají na starosti jednotlivé radnice.

Ohodnoť článek

Foto Technologie hlavního města Prahy

Štítky graffiti, Technologie hlavního města Prahy, čištění, památky, aplikace, Praha, Jan Chabr, TOP 09, Nové Město, Černý Most, Ládví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražané přes aplikaci nahlásili sedm set nelegálních graffiti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.