Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha dá radnicím 265 milionů na pomoc rodinám, které ohrožuje inflace

Pražský magistrát poskytne městským částem dohromady 265,95 milionu korun na pomoc rodinám ohroženým inflací a stoupajícími cenami. Peníze využijí na příspěvky, například na stravné, školné či družiny. Peníze mohou použít rovněž v rámci takzvaného fondu solidarity. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Dokument musí ještě ve čtvrtek schválit městští zastupitelé.

Magistrát už letos v červnu vyčlenil na pomoc Pražanům ohroženým vysokou inflací 308 milionů korun a pro příští rok dalších více než půl miliardy korun.

Hospodaříme odpovědně, neutrácíme peníze za nesmysly, a proto jsme schopni Pražanům v těžkých dobách pomoci. Díky cíleným opatřením a poskytnutým financím bude moci průměrná rodina s dvěma dětmi, která se dostane do problémů, ušetřit až 50.000 korun za rok. Když se krize prohloubí, jsme připraveni pomoc ještě rozšířit. Nenecháme nikoho padnout," řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Nejvyšší příspěvek dostane Praha 4, která je největší městskou částí. Z magistrátu jí připutuje 24,52 milionu korun. Druhou nejvyšší částku obdrží radnice Prahy 5, která dostane 21,94 milionu korun. Něco málo přes 20 milionů korun pak dostanou jak radnice Prahy 8, tak desátá městská část.

Dnešní rozhodnutí města kritizovala městská opoziční zastupitelka a starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). Podle ní vedení města ignoruje stovky tisíc Pražanů, konkrétně seniory, invalidní důchodce, lidi pobírající předčasný a vdovecký důchod a samoživitele. „Všichni ti, které odborné studie označují jako skupiny nejvíce ohrožené zvyšující se inflací a energetickou krizí v připraveném programu úplně chybí. Koalice se rozhodla pomoct rodinám a dětem, což je dobrá zpráva, ale úplně zapomněla na děti nad 15 let. To považuji za diskriminační. Znamená to, že magistrátní koalice úplně zapomněla na rodiny, které mají středoškoláky," uvedla Alexandra Udženija.

Kritiku odmítl pražský koaliční zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě), podle kterého je neoprávněná, neboť výše zmíněný v červnu schválený magistrátní objem peněz, tzv. balíček pomoci Pražanům, má několik částí. „Postupně naběhnou další jeho pilíře. Toto je pilíř zaměřený na rodiny dětí z MŠ a ZŠ, další pilíř bude zaměřený na seniory a poslední na dlužníky," řekl Jan Čižinský. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) kritika Udženije nedává smysl, neboť je nutné brát v potaz celý balíček pomoci.

Magistrát rozdělí peníze v pěti kategoriích, kterými jsou stravné, školné, družiny a kluby, příspěvek na sociálního pedagoga a fond solidarity, do něhož letos od magistrátu dostávají radnice příspěvek 240 korun na žáka a o přidělení peněz rozhodují ředitelé škol a dalších institucí, které peníze obdrží. Nejvíc peněz je určeno na první tři opatření, do kterých půjde necelých 211,1 milionu Kč. Nejmenší částka je pak určena na sociální pedagogy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky magistrát, pomoc, inflace, radnice, městské části, Praha, peníze, rodina, Pražský magistrát, Praha sobě, Alexandra Udženija, Jan Čižinský, Pavel Vyhnánek, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha dá radnicím 265 milionů na pomoc rodinám, které ohrožuje inflace  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.