Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pražští radní už nebudou hlasovat anonymně. Chtějí tak bojovat proti korupci

Rada hlavního města schválila novelu jednacího řádu, která zavádí jmenovité hlasování. Chce tak zvýšit transparentnost a předejít možným snahám o manipulaci a korupci. Návrh předložila radní Hana Kordová Marvanová před dvěma a půl roky, na program byl ale zařazen až teď.

Žádný další Dozimetr

„Doposud bylo hlasování jmenovité pouze na jednání zastupitelstva. Řada důležitých rozhodnutí je ale přijímána pouze Radou hlavního města, takže je žádoucí, aby tam bylo jasně vidět konkrétně kdo a jak o tom návrhu usnesení hlasoval,“ řekl na tiskové konferenci po jednání Rady primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Právě jsme odsouhlasili jmenovité hlasování pražské Rady! Návrh jsem předložila už před dvěma a půl lety, bohužel nikdy nebyl zařazen na program. Ale mám radost, že se mi to podařilo prosadit alespoň teď. Boj za transparentnost a proti korupci nesmí skončit,“ napsala na Twitteru Hana Kordová Marvanová (STAN).  Bude tak podle ní možno předejít podobným kauzám jako současný Dozimetr.

Hřib na tiskové konferenci také sdělil, že by měl být zachován hybridní model jednání rady, což znamená možnost online účasti. Proto musí být zajištěno technické zařízení, které umožní zaznamenávání jmenovitého hlasování. Novela bude podle Hřiba platit od 1. ledna příštího roku.

Koalice se nedomluvila

Po schválení se pak na Twitteru rozjel spor mezi Kordovou Marvanovou a radním Adamem Zábranským (Piráti) o tom, kde byl s prosazování novely před lety problém. 

„My Piráti jsme ho prosazovali už při jednání o sestavování koalice před 4 lety, ale celou dobu záměr zavést jmenovité hlasování neměl podporu u zbývajících dvou koaličních klubů. Jsem rád, že se to nakonec podařilo,“ sdělil na Twitteru radní Zábranský. V koalici byli tehdy Piráti s Praha sobě a Spojenými silami pro Prahu, tedy TOP 09, STAN a KDU-ČSL.

„Proč pane radní neuvádíte pravdivě fakta? Návrh na jmenovité hlasování rady jsem předložila před víc jak 2 lety. Kdybyste to dovolili dát na radu, mohlo se to odhlasovat dávno. Jediný klub, který byl jednomyslně proti, byla Praha sobě. Tu jste asi nechtěli vystavit dilematu, že?“ reagovala na jeho prohlášení Kordová Marvanová.

Dodala, že z část uskupení Spojené síly pro Prahu byla pro. To podle Zábranského ale nikdy nebylo schopno k návrhu vygenerovat stanovisko.

„Ten kdo to nedovolil dát do programu a blokoval to, byl mimo jiné Petr Hlubuček (STAN) ze Spojených sil pro Prahu, což je uskupení, za které jste nyní v radě,“ reagoval na Twitteru zastupitel Prahy 4 Jan Hora (Piráti). Právě Hlubuček je hlavní postavou korupční kauzy Dozimetr spojené s pražským dopravním podnikem.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát HMP

Štítky Rada hlavního města, hlasování, korupce, transparentnost, Hana Kordová Marvanová, Praha, Zdeněk Hřib, Rada hlavního města Prahy, Česká pirátská strana, Twitter, Starostové a nezávislí, rada, Adam Zábranský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští radní už nebudou hlasovat anonymně. Chtějí tak bojovat proti korupci  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.