Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalý premiér Špidla chce do senátu. Kandiduje v Praze 11

ČSSD vysílá do senátních voleb v obvodu Praha 11 bývalého premiéra Vladimíra Špidlu, v Praze 10 sociálního pracovníka Štěpána Kavuru a v Praze 6 vysokoškolského pedagoga Petra Pavlíka. Strana dnes také představila novou podobu koalice na pražský magistrát, kterou nově tvoří kromě ČSSD a Zelených také hnutí Idealisté a Budoucnost.

Špidla sází na zkušenosti

Kandidáti na tiskové konferenci zároveň představili svá volební témata a vyjádřili se kriticky k současné vládě, která podle nich nedostatečně řeší zejména sociální témata. 

„Politika je řemeslo založené na zkušenosti. Já jsem získal velké množství zkušeností a cítím určitou povinnost, protože pořád ještě tu sílu mám, dát ty zkušenosti k dispozici," uvedl na tiskové konferenci Vladimír Špidla. Dodal, že současná vláda pracuje v ideologicky omezeném rámci, který z fiskálního hlediska neumožňuje efektivně řešit krizi. Z dalších témat zmínil také regulaci energetiky včetně například vyšší daně z příjmu pro energetické firmy.

Kandidátem strany v obvodu Praha 10 je Štěpán Kavur, předseda spolku Buči, který pomáhá sociokulturně znevýhodněným osobám a dlouhodobě nezaměstnaným. Za důležitá témata Kavur označil zaměstnanost, podporu ohrožených seniorů či integraci příslušníků národnostních menšin, ať už Romů, nebo nově ukrajinských uprchlíků. Zásadní podle něj je i zajištění důstojného bydlení pro všechny.

Podle Pavlíka zanedbává současná vláda vzdělávání

Posledním senátním kandidátem strany v metropoli je Petr Pavlík, který vyučuje na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy a v minulosti působil jako náměstek ministra školství a předseda pražské organizace strany. Ten za své hlavní téma označil vzdělávání, které podle něj současná vláda zanedbává.

Senátní a komunální volby se budou konat 23. a 24. září. V Praze se volí ve třech senátních obvodech a do zastupitelstvech na magistrát a 57 městských částí.

Předseda strany Michal Šmarda dále řekl, že v letošních volbách nasadí strana devět nebo deset kandidátů. Volit se bude do třetiny Senátu, tedy ve 27 obvodech. Předseda dodal, že kandidáty bude grémium strany definitivně schvalovat ve čtvrtek, ale již může zmínit také například kandidaturu lékařky a bývalé sociálnědemokratické europoslankyně Olgy Sehnalové v Kroměříži, komunální političky Olgy Bastlové v Táboře nebo obhajobu křesla současného senátora Jaromíra Strnada v Kutné Hoře.

Koalici pro magistrát pojmenovali Solidarita

Zástupci strany spolu se svými koaličními partnery dnes také představili rozšířenou koalici kandidující na pražský magistrát pod názvem Solidarita, kterou vede bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Kromě již dříve ohlášené spolupráce se Zelenými se nově koalice skládá i z levicových hnutí Budoucnost a Idealisté.

Šabatová k tomu řekla, že považuje za podstatné, aby levicové subjekty spolupracovaly, obzvlášť v situaci, kdy v parlamentu levice fakticky zastoupena není. „Myslím, že to je pro každou společnost velmi nebezpečný stav a může vést k velmi turbulentnímu a nežádoucímu vývoji," uvedla Šabatová s tím, že v takové situace se mohou levicových témat chopit nebezpeční populisté.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČSSD

Štítky volby, senát, Špidla, kandidáti, ČSSD, Praha, Vladimír Špidla, koalice, Pražský magistrát, vláda, Anna Šabatová, Olga Sehnalová, Michal Šmarda, Jaromír Strnad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý premiér Špidla chce do senátu. Kandiduje v Praze 11  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.