Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na řadě pražských radnic se v tomto volebním období vystřídali starostové

V tomto volebním období se na mnoha pražských radnicích vystřídali starostové. Z velkých městských částí se to týká Prahy 1, 4, 5, 9 nebo 14. Ve většině případů změna v čele radnice souvisela s rozpadem dosavadní koalice. Naposledy zastupitelé Prahy 10 odvolali starostku Renatu Chmelovou (Vlasta), jejího nástupce nezvolili.

První padla koalice v Praze 4

Poslední komunální volby se konaly na podzim 2018 a následovala jednání o koalicích na magistrátu i jednotlivých městských částech. Těch je v Praze celkem 57, z toho 22 větších je očíslovaných a zbylé nesou slovní názvy. Každá z nich má vlastní politické vedení.

Jako první padla koalice v největší Praze 4, kde krátce vládli Piráti a nezávislí, sdružení Praha 4 Sobě (Zelení a nezávislí) a Společně pro Prahu 4 (STAN, KDU-ČSL a nezávislí). Zastupitelé však už v dubnu 2019 odvolali sedm z devíti radních včetně starosty Petra Štěpánka (Zelení). Novou koalici vytvořily ANO, TOP 09 a ODS a starostkou se stala Irena Michalcová z hnutí ANO.

V Pětce skončil pirátský starosta

V Praze 5 na podzim téhož roku skončil starosta za Piráty Daniel Mazur. Koalici v páté městské části tvořili Piráti, ODS, ANO a SNOP 5, tři strany však ani ne rok po volbách vypověděly koaliční spolupráci s odůvodněním, že pirátský starosta nezvládal vedení radnice. Podle Pirátů šlo o zástupné důvody. Novou koalici vytvořily ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5 a starostkou se stala Renáta Zajíčková za ODS.

Další významnou městkou částí, kde se rozpadla koalice, je Praha 1. Tam zastupitelé začátkem roku 2020 odvolali dosavadního starostu Pavla Čižinského z uskupení Praha 1 Sobě. V centru Prahy dosud vládla koalice Prahy 1 Sobě, Pirátů, Zelených a nezávislých a My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů). Po vypovězení koaliční smlouvy ve vedení zůstalo pouze posledně zmíněné uskupení, a to v koalici s TOP 09, ODS a ANO. Lídr My, co tady žijeme a dosavadní první místostarosta Petr Hejma (STAN) se stal starostou.

Řepskou starostku odvolali kvůli sporům o sportovním centrum

Loni v březnu zastupitelé odvolali dosavadního starostu Prahy 22 Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní). V květnu pak uhříněveské zastupitelstvo na jeho místo zvolilo Tomáše Kaněru (ANO). V polovině loňského roku skončila Jitka Synková (ODS) jako starostka Prahy 17, zastupitelé ji odvolali kvůli sporům kolem budování řepského sportovního centra. Nahradila ji dosavadní místostarostka Alena Kopejtková (ODS).

Koncem loňského roku se pak kvůli vnitřním neshodám rozpadla koalice TOP 09, ODS a Pirátů v Praze 14. Novou koalici vytvořily ODS, STAN, KDU-ČSL a ANO. Již před tím v polovině roku na funkci rezignoval dosavadní starosta Radek Vondra (TOP 09), kterého nahradil Jiří Zajac (ODS).

Nový starosta na Desítce zatím není

Naposledy se v metropoli odvolávalo na červnovém zastupitelstvu Prahy 10, kde zastupitelé zbavili funkce starostku Chmelovou a jejího místostarostu Davida Kašpara (oba Vlasta). Třetí radní Vlasty Lucie Sedmihradská následně sama rezignovala. Uskupení Vlasta, která sdružuje nezávislé zastupitele a členy STAN, KDU-ČSL a Desítky pro domácí, vypověděli koaliční smlouvu Piráti a ODS, jejichž zastupitelé také spolu s opozicí odvolání odhlasovali. Důvodem bylo údajné napojení na bývalého primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), kterého policie trestně stíhá v kauze Dozimetr. Chmelová to označila za zástupné důvody. Nového starostu zastupitelé nezvolili.

Pouze v Praze 9 výměna na postu starosty nesouvisela se spory nebo s rozpadem koalice. Do čela radnice v březnu loňského roku zastupitelé zvolili Tomáše Portlíka (ODS), a to na žádost jeho stranického kolegy a dosavadního starosty Jana Jarolíma. Ten Prahu 9 vedl nepřetržitě 15 let a podle svého tehdejšího vyjádření usoudil, že nastala doba funkci předat. Ve vedení radnice zůstal v pozici prvního místostarosty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Renata Chmelová

Štítky městské části, volby, starostové, odvolání, střídání, Praha, koalice, radnice, ODS, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, ANO 2011, Renata Chmelová, městská část, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na řadě pražských radnic se v tomto volebním období vystřídali starostové  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.