Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pražští starostové chtějí po městě víc peněz a větší vliv na městskou policii

Starostové pražských městských částí požadují po magistrátu více peněz, posílení vlivu na chod městské policie nebo vyřešení problému s umísťováním dětí ukrajinských uprchlíků do škol. Dohodli se na tom na sněmu starostů Prahy 1 až 22.

Pro letošní rok vyčlenil magistrát ze svého rozpočtu na chod městských částí dohromady 5,14 miliardy korun, což je o 122,6 milionu meziročně více. Další peníze dostávají na investičních, neinvestičních či mimořádných dotacích.

Starostové podle mluvčího první městské části Petra Bidla považují za zásadní, aby v návrhu tzv. dotačních vztahů, tedy peněz, které každoročně dává magistrát z rozpočtu na chod radnic, byl pro rok 2023 příspěvek zvýšen minimálně o inflaci.

Sněm rovněž vyzval město, aby jednalo se státem o vyrovnání deficitu vzniklého nárůstem inflace a cen energií a také požádalo o vyrovnání deficitu nákladů na výkon přenesené působnosti státní správy. Zároveň starostové ale ocenili finanční podporu magistrátu při řešení dopadů uprchlické krize, kterou jim dosud poskytl.

Vyzvali Prahu, aby koordinovala společný postup s městskými částmi při umisťování ukrajinských žáků do prvních ročníků základních škol a aby při nedostatku kapacit podpořila radnice finančně, zapůjčením městských pozemků, výpůjčkou nemovitostí nebo dodáním takzvaných modulárních staveb.

Starostové uvedli, že velkým problémem je nedostatek strážníků a to, že radnice nemají vliv na fungování městské policie ani počet strážníků. Požádali proto městské radní, aby připravili návrh na úpravu organizačního řádu městské policie. Cílem úpravy by mělo být posílení pravomocí a vlivu radnic na obvodní ředitelství.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 1

Štítky městské části, starostové, magistrát, městská policie, peníze, obecní policie, městská část, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští starostové chtějí po městě víc peněz a větší vliv na městskou policii  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.