Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zástupci opozice vyzývají Hřiba a Scheinherra k rezignaci. Mlčte a nedělejte si ostudu, vzkazuje

Pražští občanští demokraté vyzvali ve čtvrtek primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a jeho náměstka Adama Scheinherra (Praha Sobě) k rezignaci. Důvodem je kauza okolo dopravního podniku, při které byl obviněn dnes již bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Primátor i jeho náměstek podle ODS o nekalém jednání věděli a nezabránili mu. Zároveň požadují po Scheinherrovi zveřejnit obsah trestního oznámení, které zhruba před dvěma roky v souvislosti s DPP podal. Sdělila to mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Scheinherr, který je předsedou dozorčí rady DPP, označil za „vtipné" vyzývat takzvaného whistleblowera k rezignaci.

Podle opozice primátor s náměstkem manažersky selhali

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili 11 lidí kvůli hospodaření DPP, mezi stíhanými je Hlubuček, podnikatel Michal Redl, náměstek dopravního podniku Matej Augustín i další členové nejužšího vedení dopravního podniku, který jako největší městská firma provozuje MHD.

„Na nejasnosti okolo DPP upozorňujeme dlouhodobě. K politické odpovědnosti jsme opakovaně vyzývali jak primátora Zdeňka Hřiba, tak náměstka Adama Scheinherra. Odpovědí nám však byla jen jejich v lepším případě laxnost, v tom horším, úmysl. Přitom jsou to právě oni, kdo nesou plnou politickou odpovědnost za to, s kým sedí v Radě hlavního města Prahy a co se děje v Pražském dopravním podniku," uvedl městský zastupitel a starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Podle opozice primátor s náměstkem manažersky selhali. Hřibovi opozice vytkla problémy a netransparentnost při některých hlasování a odmítání debaty o problémech DPP. O potížích podniku prý odmítl jednat i Scheinherr, který navíc prý hlasoval při obsazování míst v orgánech DPP pro dosazení nyní obžalovaných lidí. Jediným argumentem náměstka Scheinherra je, že ve věci DPP podal trestní oznámení.

Bývalý šéf dopravního podniku Ďuriš zakládá hnutí Praha bez chaosu a míří do politiky

Jaroslav Ďuriš pracoval v pražském dopravním podniku třicet let. Začínal v provozních pozicích, po revoluci se dostal do středního managementu a od roku 2002 šéfoval personálnímu oddělení. Později působil jako ředitel českobudějovického...

Opozice by podle Scheinherra měla mlčet a nedělat si ostudu

Scheinherr ve čtvrtek rovněž několikrát řekl, že to byl naopak on, kdo pomohl problémy v DPP odhalit, když podal před dvěma lety trestní oznámení a spolupracoval s policií. ODS chce nyní obsah oznámení znát. „Vyzýváme tímto pana Scheinherra, ať veřejnosti ukáže, co bylo předmětem trestního oznámení. Dále také ať vysvětlí, proč i přes podezření na páchání trestné činnosti dokončil prodej pozemků okolo metra v Holešovicích. Jeho vysvětlení, že nechtěl mařit vyšetřování, je nepochopitelné," uvedl předseda zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček.

„To je neuvěřitelně vtipné, vyzývat k rezignaci whistleblowera, který před dvěma lety podal trestní oznámení a od té doby v režimu mlčenlivosti celou dobu spolupracoval s policií," řekl Scheinherr. Chápe prý, že jej opozice nemůže chválit, neboť „by to nepřenesla přes srdce", nicméně by prý měla mlčet a nedělat si ostudu.

Hlubuček kvůli kauze dnes ráno rezignoval na funkci náměstka primátora a odstoupil z rady a skončil rovněž v dozorčích radách městských firem Pražské služby (PSAS) i DPP. Hlubuček skončil rovněž jako předseda pražského STAN a odstoupil z kandidátky do podzimních voleb. V současné době zůstává starostou Lysolají. Zda skončí i jako starosta, zatím není jasné.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adam Scheinherr

Štítky ODS, Piráti, kriminalita, STAN, Praha, Hřib, Scheinherr, Praha sobě, Adam Scheinherr, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Zdeněk Hřib, Petr Hlubuček, trestní oznámení, primátor, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci opozice vyzývají Hřiba a Scheinherra k rezignaci. Mlčte a nedělejte si ostudu, vzkazuje  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.