Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zemědělci chystají protestní setkání. Ve hře je i demonstrace před úřadem vlády

Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR chtějí příští středu uspořádat protestní setkání se svými členy kvůli rozhodnutí vládní koalice podpořit více malé farmáře na úkor středních a větších podniků. Nevylučují následnou demonstraci před úřadem vlády. Setkání se bude konat v pražském Paláci Lucerna. Organizátoři počítají s tím, že členové svazů, kteří se nevejdou dovnitř, budou sledovat dění na obrazovce na Václavském náměstí.

Vláda o podobě dotací rozhodla v lednu, což už tehdy vyvolalo protesty

V otevřeném dopise svazy také vyzvaly premiéra Petra Fialu (ODS), aby členům svazů rozhodnutí vlády vysvětlil. Fiala bude příští týden v zahraničí. Na setkání svazy pozvaly i ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) a další představitele vládní koalice, účast zatím nikdo z politiků nepotvrdil.

Vládní koalice se minulý týden shodla na podobě zemědělské politiky na dalších dotační období mezi lety 2023 až 2027. Komora a svaz od začátku roku kritizovaly rozhodnutí změnit nastavení takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy. Na další dotační období to bude 23 procent z celkové částky na přímé platby.

Podle nového nastavení dotací tak dostanou více peněz hlavně menší farmáři. Mluvčí Zemědělského svazu Vladimír Pícha už dříve uvedl, že změna se negativně dotkne zhruba 3500 podniků hospodařících zhruba na 2,9 milionu hektarů půdy, naopak zvýšenou podporu získají zemědělci hospodařící na asi 1,2 milionu hektarů. Podle svazu nové nastavení plateb povede k tomu, že například firma hospodařící na 1500 hektarech půdy dostane na jeden hektar o 3700 korun méně než firma obdělávající 150 hektarů půdy.

Vláda o podobě dotací rozhodla v lednu, což už tehdy vyvolalo protesty. Svazy poté požadovaly, aby své rozhodnutí ještě přehodnotila. Vznikla kvůli tomu i petice, kterou podepsalo téměř 19 tisíc lidí. Koalice ale své rozhodnutí nezměnila.

„V době, kdy okolní země svojí soběstačnost naopak posilují, česká vláda zvolila dobrovolné zvyšování závislosti na dovozu"

V dopise adresovaném premiérovi svazy uvádí, že rozhodnutí vlády poškodí tisíce středních zemědělců, na kterých stojí produkce českých potravin. „V době, kdy okolní země svojí soběstačnost naopak posilují, česká vláda zvolila dobrovolné zvyšování závislosti na dovozu," stojí v dopise.

Lidé, kteří vládě radí, podle svazů zemědělství nerozumí nebo jsou zaslepení ideologií a zemědělce označují za „agrobarony bojující o nepřiměřená privilegia". Upozorňují na to, že naopak zastupují společnosti produkující 80 procent českých potravin a mezi jejich členy jsou podniky různých velikostí.

Svazy dříve už také upozorňovaly na to, že nové nastavení dotací povede k omezení pěstování náročných plodin a útlumu živočišné výroby, což sníží potravinovou soběstačnost Česka.

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha také už dříve uvedl, že v jiných zemích EU je redistributivní platba okolo 12 nebo 13 procent a čeští zemědělci pak budou v znevýhodnění, protože český zemědělec může na přímých platbách dostávat až třikrát méně než například rakouský.

Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Jaroslav Šebek již dříve naopak označil rozhodnutí vlády za systémově správný krok. Větší podpora menších farmářů podle něj povede k větší pestrosti plodin, protože malí zemědělci se více soustřeďují na kvalitu a originalitu.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zemědělství, protest, Fiala, dotace, Praha, Úřad vlády České republiky, Zemědělský svaz České republiky, koalice, platba, Palác Lucerna, Agrární komora České republiky, Václavské náměstí, Petr Fiala, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci chystají protestní setkání. Ve hře je i demonstrace před úřadem vlády  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.