Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rusko se jen brání, hlásala žena, která na dnešním zastupitelstvu v Praze velebila Putina

Dnešní jednání pražských zastupitelů narušila žena, která velebila režim Vladimira Putina a mimo jiné mluvila o tom, že Rusko se v aktuálně probíhajícím válečném konfliktu na Ukrajině pouze brání. Stalo se tak během projednávání toho, zda bude sovětskému maršálovi Ivanu Koněvovi odebráno čestné občanství Prahy, k čemuž dnes došlo. Na protest proti vystoupení ženy zastupitelé pískali, bučeli a tloukli do stolů.

„Nebyl čestným člověkem, nemůže být ani čestným občanem“

O odebrání čestného občanství Koněvovi dnes rozhodli pražští zastupitelé. Důvodem jsou některé jeho problematické činy, například bombardování Mladé Boleslavi po válce či podíl na potlačení protestů v Maďarsku v roce 1956.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který zastupitelům dokument předložil, vyšly postupem času najevo skutečnosti, kvůli kterým podle něj nebyl Koněv čestným člověkem. „Proto nemůže být ani čestným občanem," řekl na dnešním zastupitelstvu Zdeněk Hřib (Piráti).

„Zastával vyhraněné ideologické postoje, nesouhlasil například s rozhodnutím Nikity Chruščova kritizovat Stalinovy zločiny a odsoudit kult jeho osobnosti. V reakci na demokratizační snahy zamýšlel také vojensky zasáhnout v říjnu 1956 v Polsku," píše se v dokumentu.

ANKETA: Měla by se Koněvova ulice v Praze přejmenovat, nebo ne?

Městská část Praha 3 zahájila šetření, ve kterém u místních obyvatel a podnikatelů zjišťuje jejich názor na přejmenování Koněvovy ulice na Hartigovu. Důvodem úvah o přejmenování je například bombardování Mladé Boleslavi po válce nebo podíl na...

V diskusi občanů vystoupila žena, která obhajovala kroky ruského prezidenta Vladimira Putina

Odebrání čestného občanství Koněvovi kritizovali někteří opoziční zastupitelé ANO. „Já z toho nadšený nejsem, přestože odsuzujeme ruskou agresi," řekl na zastupitelstvu Ondřej Prokop (ANO), který krok Prahy označil za populistický. Koaliční zastupitel a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) označil krok města v současné situaci za zbytný.

V diskusi občanů vystoupila žena, která obhajovala kroky ruského prezidenta Vladimira Putina. Ve svém proslovu uvedla, že Rusko se pouze brání. Na její slova reagovali zastupitelé bučením, boucháním do lavic a pískáním. Jiří Pospíšil a Jan Hora (Piráti) následně řekli, že se žena zřejmě dopustila trestného činu.

„Doufám, že se ukáže, že to bylo nějaké virální video nebo stand-up comedy. Nesouvisí to s odebíráním čestného občanství. Bylo to něco děsivého, po čem by měl někdo sedět," doplnil opoziční zastupitel Radomír Nepil (ANO).

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojtěch Kolář, MHMP

Štítky zastupitelstvo, jednání, Rusko, Putin, Praha, Vladimir Vladimirovič Putin, Ivan Stěpanovič Koněv, Ukrajina, Česká pirátská strana, ANO 2011, Zdeněk Hřib, Jiří Pospíšil, Josif Vissarionovič Stalin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rusko se jen brání, hlásala žena, která na dnešním zastupitelstvu v Praze velebila Putina  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.