Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bývalý rektor Karlovy univerzity Zima bude kandidovat na prezidenta. Jeho komunistická minulost vzbuzuje kontroverze

Bývalý rektor Karlovy univerzity a vedoucí prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima chce kandidovat na prezidenta ČR. Uvedl to v rozhovoru pro Deník. Noviny rozhovor zveřejní v pátečním vydání, úryvek dnes poskytly ČTK. Zima chce usilovat zřejmě o získání podpisů občanů, ke kandidatuře potřebuje podpis aspoň 50 tisíc lidí. Jako kontroverzní by se dala označit Zimova historie, protože byl od roku 1983 do roku 1990 členem Komunistické strany Československa.

Snižování DPH a kontroverzní minulost

„Po určitém váhání a hlavně po setkání s mnoha přáteli a lidmi z celé republiky jsem se rozhodl, že se zeptám občanů, zda mě v kandidatuře podpoří. Celý život jako lékař pomáhám lidem, učím a předávám studentům své znalosti. Vedl jsem lékařskou fakultu i Univerzitu Karlovu, získal jsem zkušenosti v zahraničí. Chci proto své služby nabídnout společnosti s tím, že je třeba spojovat a představit vizi spokojené, bezpečné země bez extrémů," řekl Deníku.

Podle Zimy by vláda měla dělat víc pro lidi ohrožené zdražováním i za cenu vyššího schodku státního rozpočtu. „Nebál bych se ani otevřít téma snížení DPH na základní potraviny, energie a pohonné hmoty. Stát by si tím sice snížil příjem, ale lidem by umožnil důstojně žít," uvedl.

Zimova minulost je kontroverzní, v letech 1983 až 1990 byl členem Komunistické strany Československa, kam vstoupil ještě před maturitou. Později uvedl, že se z členství v KSČ poučil a od té doby již nikdy nebyl členem žádné politické strany ani hnutí a že se zasadil o povolení demonstrace studentů na Albertově v roce 1989.

Prezidenta budou Češi volit začátkem příštího roku

Hlavu státu budou Češi vybírat začátkem příštího roku. Jako největší favorité se zmiňují šéf opozičního hnutí ANO a miliardář Andrej Babiš a někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, kandidaturu ale ještě oficiálně neoznámili.

Celkem se chtějí o prezidentský post ucházet zatím víc než dvě desítky lidí, mezi nimi třeba podnikatel Karel Janeček, komik Miloš Knor, senátor Marek Hilšer, advokátka Klára Long Slámová, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, šéf hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES Jakub Olbert nebo teolog a mediální expert Ivo Mareš. Podpisy nutné pro kandidaturu na prezidenta začal tento měsíc sbírat také odborový předák Josef Středula.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Tomáše Zimy

Štítky volby, prezident, kandidát, Zima, KSČ, Tomáš Zima, Univerzita Karlova, Česko, Hnutí PES, NATO, Andrej Babiš, Petr Pavel, Marek Hilšer, Karel Janeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivo Patta

Notoval by si vládou PF. Svoji kandidaturu na rektora UK podpořil přehršlí planých slibů o podpoře mezioborových studií. Když došlo na mezioborovou sociální ekonomii, skutek utek. Více v kapitole Reforma školství v knize Ekonomům to myslí černobíle.

Čtvrtek, 26. května 2022, 22:41Odpovědět

Bývalý rektor Karlovy univerzity Zima bude kandidovat na prezidenta. Jeho komunistická minulost vzbuzuje kontroverze  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.