Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vedení Prahy nezvládá pomoc uprchlíkům, zní z opozice. Hřib to vyvrací

Pražská ODS novinářům rozeslala tiskovou zprávu, ve které píše, že vedení magistrátu nezvládá situaci, která v Praze nastala v souvislosti s příchodem ukrajinských válečných uprchlíků. Kroky vedení magistrátu jsou podle opoziční ODS chaotické a nesystémové. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) toto tvrzení odmítá.

Hřib podle ODS nekomunikuje s městskými částmi, ten to odmítá

Vedení Prahy nekomunikuje s městskými částmi, nejsou schválené finanční prostředky pro městské části a jeho kroky v pomoci ukrajinským uprchlíkům jsou chaotické. To tvrdí pražská ODS, jejíž zastupitelé budou chtít o těchto problémových bodech jednat na zastupitelstvu příští týden. ODS má obavy, že pokud vedení Prahy i nadále nebude zvládat krizové řízení, vzniknou problémy, které budeme odstraňovat mnoho let.

Dlouhodobě kritizovanou nekomunikaci s městkými částmi primátor odmítá. „Se starosty městských částí už jsem se účastnil několika videohovorů. V pravidelném kontaktu s městskými částmi je i náš radní pro oblast školství Vít Šimral nebo náměstek pro bezpečnost Petr Hlubuček,“ uvedl pro Pražskou Drbnu primátor hlavního města Zdeněk Hřib.

„Jsme přesvědčeni, že dopady humanitární krize a podpora, kterou budeme muset jako hlavní město Praha poskytovat občanům Ukrajiny zasaženými válkou, bude probíhat nejen po dobu několika týdnů či měsíců, ale možná ji bude nutné poskytovat po dobu několika let. Není ale možné, aby magistrát nekomunikoval s městskými částmi, neuvolnil jim žádné finanční prostředky, vydával chaotické pokyny, chtěl ubytovávat uprchlíky jen do tělocvičen. To není koncepční řešení. Jsou to právě městské části, které již nyní nesou na svých bedrech nemalou část společné odpovědnosti za úspěšné zvládnutí této nebývalé krize, jež Praha jako nejvyhledávanější destinace v České republice čelí. Bohužel se ukazuje, že vedení města není schopné manažersky krizi zvládat, chybí zkušenosti,“ uvedl předseda zastupitelského klubu ODS Zdeněk Zajíček.

VIDEO: Praze dochází ubytovací kapacity pro uprchlíky. Řešením budou tělocvičny

S přibývajícím počtem ukrajinských uprchlíků už Praha skoro vyčerpala ubytovací kapacity, musí proto oslovit městské části. Každá by měla najít sto nových míst, třeba v tělocvičnách.

Za nemožnost finanční podpory městských částí podle Hřiba může stát

Podle ODS se nepodařilo nastavit komunikaci mezi krizovým štábem Prahy a krizovými štáby jednotlivých městských částí, po kterých prý magistrát chce pouze plnění nesmyslných požadavků. „Magistrát po nás například chtěl, abychom ubytovali sto uprchlíků, a to v ten samý den, kdy požadavek odpoledne přišel. A jako pomoc nám prý posílají 25 spacáků a deset karimatek. To nemůžou myslet vážně,” stěžuje si starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). „Kdybychom čekali na pokyny od magistrátu, tak by tady byl totální chaos,“ dodala.

Přestože Alexandra Udženija kritizuje kroky magistrátu, na jednání speciální pracovní skupiny, do které ODS nominovala pět členů, se nedostavila. „Paní starostka se z uvedeného jednání řádně omluvila z důvodu probíhajícího Zastupitelstva městské části Praha 2, jemuž předsedá,“ vysvětlila absenci Udženije na jednání regionální manažerka ODS Lenka Mottlová.

„Opoziční ODS má stejně jako ANO možnost připomínkovat postup hlavního města při řešení situace ukrajinských uprchlíků na jednání speciální pracovní skupiny,“ řekl Zdeněk Hřib.

Za nemožnost finanční podpory městských částí podle Hřiba může stát. „Pan ministr Zbyněk Stanjura (ODS) se v této vážné a neočekávané situaci k aktuální krizi staví zatím tak, že náklady na aktuální činnost samospráv si mají pokrýt samosprávy samy ze svých rezerv. Kraje a obce tedy zatím nedostaly na řešení krize od státu ani korunu,“ dodal Hřib.

Ohodnoť článek

Foto archiv Zdeňka Hřiba, archiv Zdeňka Zajíčka

Štítky politika, uprchlíci, kritika, Ukrajina, válka, Praha, ODS, Zdeněk Hřib, uprchlík, městská část, magistrát, Česká pirátská strana, Alexandra Udženija, Vít Šimral, Petr Hlubuček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Prahy nezvládá pomoc uprchlíkům, zní z opozice. Hřib to vyvrací  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.