Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Opoziční zastupitel kritizuje magistrát za spolupráci se Sberbank. Navázala ji však jeho strana

Pražský magistrát má na spořicím účtu u Sberbank 160 milionů korun, které nestihl převést. Účet již město vypovědělo. Situaci řeší s ministerstvem financí a Českou národní bankou. Z banky metropole převedla dalších 620 milionů korun. Spolupráci magistrátu s ruskou bankou kritizuje zastupitel Ondřej Prokop (ANO), tu však navázalo předchozí vedení magistrátu, kdy bylo u moci právě hnutí ANO.

Prokop kritizuje Prahu za spolupráci se Sberbank

Zastupitel hlavního města Prahy a městské části Praha 11 Ondřej Prokop (ANO) kritizoval založení magistrátního účtu u Sberbank. „O 160 milionů korun, které mělo vedení Prahy uložené ve Sberbank buďto Praha přijde, nebo bude trvat roky jejich vymáhání. Přitom by za ně šlo opravit třeba až 400 bytů, které teď zoufale chybí. Doufám, že z toho nekdo z vedení vyvodí osobní zodpovědnost,“ napsal Ondřej Prokop na svůj twitterový účet.

Kritika se však zastupiteli vzápětí vrátila. Spolupráci s ruskou bankou totiž navázalo minulé vedení magistrátu, v jehož čele byla Adriana Krnáčová, členka hnutí ANO, které právě Ondřej Prokop reprezentuje.

Odvolaný místostarosta Prahy 11 Ondřej Prokop povede hnutí ANO v Praze

Pražská organizace hnutí ANO si na svém pondělním sněmu zvolila nové vedení. Organizaci nově povede předseda magistrátního zastupitelského klubu Ondřej Prokop (ANO), zastupitel hlavního města Prahy a městské části Praha 11, kde byl v říjnu 2021...

„A to něco znamená?“

„A to něco znamená?“ odpověděl Prokop otázkou na dotaz naší redakce. „Když Piráti vypověděli smlouvu s Čínou a pozastavili smluvy s Moskvou, Petrohradem, nebo přejmenovali ulici u Ruské ambasády, proč včas nevypoveděli Sberbank? Doba a situace se měnila, v populistických ohledech změny provedli, proč to neudělali u vkladu Sberbank? V době Adriany Krnáčové podobná rizika nebyla,“ vysvětlil Prokop svůj pohled na věc.

Celkem mělo hlavní město u Sberbank 780 milionů korun. Spolupráci s bankou navázalo minulé vedení magistrátu. „Pravděpodobně šlo o důsledek situace, kdy řada bank na českém trhu odmítala přijímat depozita. S ohledem na možná geopolitická rizika jsem již před delší dobou inicioval revizi této spolupráce. To vedlo loni například ke stažení dlouhodobých depozit města,“ vysvětlil pozici magistrátu náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek, Ondřej Prokop

Štítky Ondřej Prokop, zastupitel, kritika, Sberbank, účet, Praha, magistrát, banka, ANO 2011, Česká národní banka, Ministerstvo financí České republiky, Pražský magistrát, Adriana Krnáčová, Pavel Vyhnánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opoziční zastupitel kritizuje magistrát za spolupráci se Sberbank. Navázala ji však jeho strana  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.