Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Developer má pozemky u Džbánu kvůli pražské ODS, říká Čižinský. Jde o manipulaci, hájí stranu Zajíček

Začátkem února jsme informovali o tom, že na pozemcích v okolí areálu Džbán v Evropské ulici chce firma Molepo, která je vlastníkem koupaliště Džbán, stavět bytové domy. Koupaliště má navíc letos zůstat zavřené, protože společnost Molepo podmiňuje otevření areálu změnou územního plánu v lokalitě, aby mohla začít stavět. Petici proti zástavbě pozemků v okolí nádrže Džbán podepsalo asi 9 tisíc lidí, kteří žádají mimo jiné zachování charakteru místa jako rekreační a zároveň zelené oblasti a zpětné vykoupení koupaliště Džbán a okolních pozemků do veřejného vlastnictví. Kauza Džbán teď rozvířila i politické vody.

„Je naprosto skandální, že dva lidé z ODS, kteří se měli postarat, aby státní pozemky nekoupili spekulanti, nedělali svou práci“

Předseda zastupitelského klubu hnutí Praha sobě Jan Čižinský vydal prohlášení, ve kterém píše, že za tím, že se k pozemkům v okolí koupaliště Džbán dostala developerská společnost Molepo, stojí lidé z pražské ODS.

Zástupci ministerstva financí a hlavního město v roce 2011 podepsali memorandum o tom, aby pozemky automaticky dostala Praha a ne případní spekulanti. „Kdo je pod memorandem podepsán? A tady to začíná být zajímavé. Tehdejší členka rady hlavního města Prahy Alexandra Udženija a tehdejší náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. Oba současní vysoce postavení politici nejen pražské ODS,“ píše v prohlášení Jan Čižinský (Praha sobě).

Na dohodu o pozemcích mezi státem a Prahou se podle Čižinského „nějak pozapomnělo“. „Zapomnělo na ně ministerstvo, na kterém za celou věc odpovídal právě pan Zajíček. Zapomněla na ně také Praha, kde měla vše na starost coby radní pro majetek paní Alexandra Udženija (…), a tak pozemky koupila firma Molepo. Firma, za kterou, to je ale další náhodička, stojí také lidé z ODS,“ píše Čižinský.

„Je naprosto skandální, že dva lidé z ODS, kteří se měli postarat, aby státní pozemky nekoupili spekulanti, ale dostalo je hlavní město, nedělali svou práci. Že pozemky nechali prodat firmě svých spolustraníků,“ doplňuje.

Majitel koupaliště Džbán chce v areálu stavět bytové domy. S nesmyslnými podmínkami nesouhlasíme, říká starosta

Radní Prahy 6 jsou proti výstavbě v okolí areálu Džbán. Usnesli se tak v pondělí na svém zasedání, informoval mluvčí radnice Jiří Hannich. Bytové domy chce na pozemcích v Evropské ulici stavět firma Molepo, která je vlastníkem koupaliště Džbán....

„Ze strany Prahy sobě se jedná o naprostou manipulaci a fabulaci“

Pražská ODS se k prohlášení Jana Čižinského vyjádřila dnes. „Ze strany Prahy sobě se jedná o naprostou manipulaci a fabulaci, kdy si upravují skutečnosti a události do jejich předem připraveného příběhu tak, aby mohli ostatní napadat a očerňovat a sebe stavět do role zachránců či spasitelů,“ napsal Zdeněk Zajíček (ODS), předseda klubu zastupitelů ODS v Praze, a dodal, že Čižinský není schopný nic ze svého tvrzení doložit.

„Již několikrát jsme požádali o doložení důkazů, a to jak na minulém jednání zastupitelstva, kdy ho k tomu vyzval předseda klubu Zdeněk Zajíček, tak i na Kontrolním výboru z letošního 8. února, kde jeho předsedkyně Alexandra Udženija opětovaně vznesla žádost o dodání jakýchkoliv podkladů, které by potvrzovaly informace o nestandardním či neobvyklém postupu při prodeji, resp. realizaci veřejné dražby. Ani pan Čižinský a ani nikdo z dalších politiků Prahy Sobě dosud nedodal žádné dokumenty, které by jejich tvrzení a obvinění potvrzovaly,“ vysvětlil Zajíček.

Podle Zajíčka si Čižinský řádně nepřečetl přesné znění memoranda. „Memorandum se totiž týká majetku Pražských kanalizací a vodních toků, s.p. ne u Džbánu, ale u Kunratického potoka. Memorandem bylo samozřejmě doporučeno, aby se podobným způsobem řešily i ostatní majetkové stavy, které spadaly pod likvidátora tohoto státního podniku na území města. Je zřejmé, že Memorandum přineslo svůj efekt, protože v případě Džbánu se podařilo získat do vlastnictví Prahy majetek, kde nemohlo dojít k nedovolené veřejné podpoře, a to zejména vlastní plochu vodní nádrže,“ reaguje Zajíček.

Kdo bude další pražský primátor? Pravice nejčastěji skloňuje jméno Zdeňka Zajíčka

Letos na podzim proběhnou komunální volby. Lidé v České republice si v nich zvolí, kdo bude na další čtyři roky fungovat jako zastupitel na jejich radnici, ve hře budou také křesla starostů a primátorů. Velké šance na úspěch se v Praze připisují...

Nechceme, aby se Praha 7 stala městskou částí jen pro bohaté, říká starosta Jan Čižinský

Pražská Drbna přináší další díl ze seriálu rozhovorů se starosty městských částí. Se starostou Prahy 7 Janem Čižinským (Praha sobě) jsme si v prostředí nové holešovické radnice povídali o tom, v jakém stavu přebíral radnici v roce 2014, o...

„Příběh bude pokračovat tento čtvrtek...“

Do slovní přestřelky mezi zástupci ODS a hnutí Praha sobě se zapojil také zástupce opozičního hnutí ANO. „Za hnutí ANO budu prosazovat urychlené jednání města s cílem obnovit a zachovat chod koupaliště Džbán ve prospěch občanů, což podle mě už mohlo být dávno vyjednané, kdyby si to nutně nepotřeboval vzít aktivista Jan Čižinský z Praha Sobě za své volební téma a vše tím akorát zkomplikovat. Nedivil bych se, kdyby se ukázalo, že všechno je trochu jinak, než jak se snaží veřejnosti prezentovat,“ uvedl předseda zastupitelského klubu ANO Ondřej Prokop (ANO) a dodal, že by to podle jeho slov nebylo poprvé, kdy Jan Čižinský ohýbá účelově fakta do svého předem připraveného příběhu, kdy všechny kolem sebe očerní a sám se staví do role zachránce a spasitele.

„Příběh bude pokračovat tento čtvrtek, kdy máme zastupitelstvo hlavního města Prahy. Všichni, kteří mají v prodeji pozemků prsty, si budou hrát na hrdiny. Celá ODS se bude předhánět ve vykřikování, jak nikdy změnu územního plánu nepřipustí a nenechá Šárku zastavět. A budou si myslet, že to tím celé zametou pod koberec. Nezametou. Nevěřte jim. Nic se totiž nevyřeší, dokud pozemky, které měla od státu zdarma dostat Praha, ale v podezřelé dražbě nám je čmajznula firma, za kterou stojí lidé z ODS, nebudou zpátky v rukou Pražanů,“ uvádí Čižinský s tím, že na čtvrtečním zastupitelstvu se bude ptát, proč koupaliště Džbán a cenné pozemky kolem něj stát nepřevedl na město.

„Jsem moc zvědav, jak nám to horký favorit na jedničku kandidátky ODS v Praze pan Zajíček, a předsedkyně kontrolního výboru magistrátu paní Udženija, budou vysvětlovat,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Zajíček, Tran Anh Tuan, Praha 6

Štítky Džbán, pozemky, koupaliště, ODS, Praha sobě, Jan Čižinský, Zdeněk Zajíček, Praha, pozemek, Džbán (geomorfologický celek), Alexandra Udženija, ANO 2011, hlavní město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developer má pozemky u Džbánu kvůli pražské ODS, říká Čižinský. Jde o manipulaci, hájí stranu Zajíček  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.