Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podívejte se, které městské části vyvěsily ukrajinskou vlajku

Některé městské části dnes vyvěsily ukrajinské vlajky jako symbol nesouhlasu s agresí Ruska vůči Ukrajině. Vlajky vlají například na radnicích Prahy 3, Prahy 7, Prahy 5 nebo na Vítězném náměstí v Praze 6. O tom, zda bude modro-žlutá vlajka vyvěšena, bude v některých městských částech rozhodovat zítřejší zasedání rady.

Praha 3, Praha 5, Praha 6, Praha 7 i Praha 10 vyvěsili ukrajinské vlajky

Ukrajinská vlajka od dnešního dopoledne vlaje například na radnici Prahy 3. „V současnosti nevíme, co přinesou následující dny, nicméně v případě potřeby hmotné či jiné pomoci nezůstaneme stranou,“ uvedl dnes starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09). „S vědomím všech historických událostí, kdy o našem území také rozhodoval někdo jiný než my, nemůžeme zůstat ve věci událostí na Ukrajině lhostejní. Držím palce Ukrajině a všem, kteří se dosud nevzdali snahy o mírové řešení,“ dodal.

Modro-žlutá barevná kombinace je vidět také na budově radnice Prahy 5. „Rada městské části Prahy 5 vyjadřuje nesouhlas s agresí Ruska vůči Ukrajině. Nyní jde o bezpečnost celé Evropy, a proto se to týká každého z nás. Stále máme v paměti rok 1968 a invazi ruských vojsk na území Československa a jsme zneklidněni vývojem situace na Ukrajině. Vyjadřujeme podporu Ukrajincům a odmítáme eskalaci možného konfliktu. Chceme klid a mír v Evropě,“ uvedli zástupci městské části Praha 5 na sociálních sítích.

Stejná situace je i na území Prahy 6. Ukrajinská vlajka vlaje na Vítězném náměstí vedle vlajky České republiky a bude vlát také na radnici. „Naše historická zkušenost i respekt k mezinárodnímu právu nám nedávají jinou možnost, než jednoznačně odsoudit ruskou vojenskou intervenci na východě Ukrajiny. Vyvěšením ukrajinské vlajky symbolicky vyjadřujeme solidaritu s Ukrajinci a suverénním ukrajinským státem, který musí čelit naprosto neobhajitelné agresi ze strany svého východního souseda,“ uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Praha 7 vyvěsila ukrajinskou vlajku odpoledne. „Sedmá městská část vyjadřuje solidaritu se všemi obyvateli, kteří trpí v důsledku eskalujícího konfliktu na východě Ukrajiny, a připojuje se k mezinárodnímu apelu za mírové řešení krize a zachování územní svrchovanosti, celistvosti a nezávislosti Ukrajiny,“ uvedl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Vlajku vyvěsila také radnice Prahy 10. „Souhlasíme s naší vládou a rovněž považujeme ruské počínání za akt agrese. Ukrajina je suverénní stát, jejíž hranice jsou nedotknutelné. Jako lidé znalí československé a české historie jsme na podobné události velmi citliví a Ukrajinu plně podporujeme,“ říká vedení desáté městské části ve společném prohlášení.

Praha 8 zvažuje humanitární pomoc, Devítka podporu vyjadřovat nebude

Praha 2 vyjádřila podporu Ukrajině pouze v prohlášení na webu, kde použila slova bývalé starostky Prahy 2 a současné ministryně obrany Jany Černochové (ODS) o tom, že „se tento negativní vývoj blízce týká i občanů Česka, které je součástí evropského geografického prostoru. Tento prostor Rusko přestalo respektovat.“

Vlajku nevyvěsila ani Praha 4. „Musí o tom rozhodnout Rada městské části, která zasedne zítra,“ uvedl za Prahu 4 Vít Drbal„Jako každý rozumný člověk si nepřeji eskalaci konfliktu. Naopak bych byla ráda, kdyby napětí kolem Ukrajiny co nejdříve skončilo smírem,“ pověděla starostka čtvrté městské části Irena Michalcová (ANO 2011).

Rada městské části bude o podpoře Ukrajiny rozhodovat zítra také v Praze 8. „Praha 8 bude rozhodovat o podobě humanitární pomoci, která na místě bude potřeba,“ uvedl dnes pro Pražskou Drbnu mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Vůbec žádnou podporu Ukrajině nevyjádřila Praha 9, která podle slov mluvčí Marie Kurkové neplánuje ani vyvěšení vlajky ani vydání prohlášení.

Vlajka Ukrajiny v tuto chvíli nevisí ani na budově pražského magistrátu, ten však chystá speciální věc. Hlavní město v rámci podpory Ukrajiny nasvítí petřínskou věž do modré a žluté barvy.

Ohodnoť článek

Foto Praha 3, Praha 5, Praha 6, Praha 7

Štítky vlajka, Ukrajina, podpora, politika, Praha, městská část, radnice, Rusko, TOP 09, Jiří Ptáček, Evropa, Česko, ukrajinská vlajka

Podívejte se, které městské části vyvěsily ukrajinskou vlajku  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.