Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha 22 viní exstarostu ze zneužití pravomoci a poškozování majetku. Vykonstruované, hájí se

Městská část Praha 22 podala trestní oznámení na bývalého starostu Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní) kvůli tomu, že loni podepsal změny v dodatku smlouvy na stavbu domu pro seniory ohledně navýšení ceny výstavby. Radnice v tiskové zprávě dnes uvedla, že tak učinil v rozporu se zájmy městské části, což mohlo to vést ke škodě přes čtyři miliony korun. Zelenka, který byl odvolán z funkce starosty letos na jaře, považuje oznámení za vykonstruované a za součást předvolebního boje. Podle něho dodatek nevstoupil v platnost a městské části tak nemohla vzniknout škoda.

Zelenka vs. vedení radnice

Podle Veroniky Blažkové, mluvčí Prahy 22, která zahrnuje Uhříněves, Hájek a Pitkovice, uvedené trestní oznámení dostalo Vrchní státní zastupitelství v Praze minulý pátek a vztahuje se na dodatek smlouvy týkající se navýšení ceny výstavby třípodlažního domu s pečovatelskou službou Betlímek v Uhříněvsi. "Zelenka je v podezření, že loni vědomě předložil radě MČ jiný než schválený dodatek ke smlouvě na stavbu domu pro seniory. Změny dodatku měly za cíl zvýšit cenu stavby, kterou by byla městské části způsobena škoda ve výši 2 066 285 korun. Další škoda by vznikla neuplatněním smluvní pokuty ve výši 2 006 454 korun," uvádí se v tiskové zprávě Prahy 22. Zelenku radnice podezřívá z pokusu o porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Zapomenutá pražská část ožívá. Nové Královice propojují to nejlepší z historie i současnosti

Dům nebo byt? Město nebo vesnice? Zůstat v Praze nebo odejít na venkov do přírody? Odstěhovat se za prací do Prahy? To jsou jen některé otázky při rozhodování o novém bydlení v hlavním městě. Každá volba má svá pro a proti, výhody i nevýhody. I...

DPS Betlímek v ulici U Starého mlýna postavilo podle architektonického návrhu Le Nut Group konsorcium firem Podzimek a synové a Vistoria. Podle informací na webu Prahy 22 by se zařízení mělo klientům otevřít v lednu 2022. Praha 22 projekt připravovala od roku 2017. Tehdejší vedení radnice pro projekt počítalo s rozpočtem asi 65 milionů bez DPH. Po volbách v roce 2018 stanovilo nové vedení radnice na základě oponentního rozpočtu předpokládanou hodnotu stavební zakázky asi o 20 milionů korun nižší a vypsalo tendr. V prosinci 2019 radnice uzavřela smlouvu se zhotovitelem stavby, podle níž měl být DPS postaven za 49,85 milionu korun bez DPH. Podle dodatků ke smlouvě, které byly uzavřené v roce 2021, se cena stavby nakonec kvůli vícepracím navýšila na 55,4 milionu korun bez DPH.

Dodatek v podpisové knize

Bývalý starosta v reakci na uvedená tvrzení uvedl, že jediným jeho proviněním je to, že nevědomky podepsal jinou verzi dodatku, která neprošla schválením rady městské části.

Místo původně schváleného dodatku prý podepsal nové znění, na kterém se mezi tím dohodl právní zástupce zhotovitele a místostarosta Pavel Kosař (BEZPP za STAN + Svobodní). Dodatek mu byl předložen v podpisové knize se všemi nutnými podpisy v evidenčním listu, což má garantovat věcnou a obsahovou správnost dokumentu.

"Dodatek jsem podepsal na základě garance správnosti ve formě evidenčního listu, který je standardně součástí smluvních písemných ujednání. Vzhledem k tomu, že dodatek nevstoupil v platnost, tak jsem ani nemohl městské části způsobit žádnou škodu," doplnil.

Snaha o pošlapání dobré práce, tvrdí Zelenka

Za podáním trestního oznámení vidí podle svých slov především snahu o pošlapání dobré práce. "Jasnou motivaci pak má i usvědčený podvodník a lhář radní Štěpán Zmátlo (KDU-ČSL), který se tímto krokem snaží ospravedlnit svou zradu koalice a podvod při mém březnovém odvolání. Předžalobní výzvu za pomluvu jsem mu prostřednictvím svého právníka zaslal již před několika týdny a nehodlám si jeho výroky nechat líbit," řekl bývalý starosta a dodal: "Stejně tak jsem s čistým svědomím připraven čelit trestnímu oznámení. Nic jsem neprovedl a ničeho se nebojím. Do funkce starosty jsem nastupoval s masarykovským heslem „Nebát se, nelhat a nekrást“."

Starostu Zelenku odvolalo zastupitelstvo městské části v březnu na návrh opozičního zastupitele Martina Langmajera (ODS), který tehdy uvedl, že radnice pod Zelenkovým vedením selhávala např. v investicích do školství. Pro hlasovala těsná většina 13 zastupitelů. V červnu se novým starostou Prahy 22 stal zastupitel Tomáš Kaněra (ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com/Vojtěch Zelenka

Štítky ČR, správa, kriminalita, Praha, městská část, trestní oznámení, radnice, Starostové a nezávislí, Uhříněves, Státní zastupitelství ČR, ODS, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Praha 22 viní exstarostu ze zneužití pravomoci a poškozování majetku. Vykonstruované, hájí se  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.