Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Clinton, Cameron, Albrightová a desetitisíce Čechů. Připomeňte si Havlův pohřeb

Státní pohřeb bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla se odehrál 23. prosince 2011, se světově uznávaným státníkem se tehdy do Prahy přijelo rozloučit 16 hlav států, mezi nimi prezidenti Francie, Německa, Polska či Slovenska, a desítky dalších hostů. Svého přítele Havla přiletěla na jeho poslední cestě vyprovodit někdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, nechyběli ani exprezident USA Bill Clinton s manželkou Hillary nebo britský premiér David Cameron. S Havlem se ale v prosinci 2011 osobně rozloučily i desetitisíce obyčejných Čechů.

Už v den Havlova úmrtí, v neděli 18. prosince, se po celé zemi rozezněly zvony kostelů a kaplí. Památku bývalého prezidenta, který zemřel na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku, uctily hned toho dne spontánně tisíce lidí, soustrast vyjádřilo mnoho politiků a dalších osobností z ČR i z celého světa. V pondělí 19. prosince začali lidé podepisovat kondolenční listiny, a to i v zahraničí, na úřadech a institucích vlály černé vlajky a státní vlajky byly spuštěny na půl žerdi. Havlovu památku v ten den uctily také instituce Evropské unie a NATO, které spustily české vlajky na půl žerdi, jednání v Radě EU začala minutou ticha.

V týdnu před samotným pohřbem měli lidé několik příležitostí, jak se s Václavem Havlem rozloučit. Truchlícím se například 19. prosince otevřelo centrum Pražská křižovatka, kde byla v odsvěceném kostele svaté Anny dva dny vystavena rakev s Havlovými ostatky. O den později se v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu uskutečnila smuteční bohoslužba za Václava Havla, kterou vedl Havlův dlouholetý přítel Tomáš Halík. V zaplněném chrámu se jí zúčastnily stovky lidí. Pietní shromáždění se konalo také v Poslanecké sněmovně.

Ve středu 21. prosince následoval slavnostní převoz rakve s ostatky Václava Havla na Pražský hrad a začínal také třídenní státní smutek, vyhlašovaný v ČR jen naprosto výjimečně. Krátce po osmé ráno vyjel z brány centra Pražská křižovatka černý mercedes s rakví. Za ním vyšel z Anenského náměstí smuteční průvod, do kterého se zapojily tisíce lidí. V kasárnách Hradní stráže na Hradčanech rakev naložili na lafetu houfnice a během vojenského ceremoniálu byla dopravena do Vladislavského sálu. Poté tehdejší prezident Václav Klaus pronesl projev, zazněla státní hymna a smuteční hosté pokládali k rakvi květiny.

Jednu hodinu po poledni 21. prosince se pak Vladislavský sál otevřel veřejnosti. Zástupy lidí poté čekaly v dlouhých frontách před Hradem, aby se mohli rozloučit s oblíbeným exprezidentem. Ve čtvrtek 22. prosince následovaly zádušní mše v mnoha českých městech. Následující den přenesli vojáci rakev s Havlovými ostatky do katedrály sv. Víta, kde v pravé poledne začala minutou ticha mše, které se účastnili čeští i světoví politici. Ke konci obřadu vystoupili s proslovy prezident Václav Klaus, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a Madeleine Albrightová. Na závěr vypálilo dělostřelectvo na Petříně 21 salv.

O tom, kolik lidí se přišlo v prosinci 2011 rozloučit se zesnulým prezidentem Václavem Havlem, existují jen přibližné odhady. Poklonit památce poslední československé a první české hlavy státu se bylo možné nejprve dva dny v centru Pražská křižovatka a poté dva dny ve Vladislavském sále Pražského hradu, na obě místa přišlo několik desítek tisíc lidí. Desetitisícový průvod také doprovodil Havlovu rakev na Hrad, další až desítky tisíc lidí dorazily na Hradčany v den pohřbu. Celkem se během pěti dnů účast pohybovala kolem 100.000 lidí.

Ze svatovítské katedrály převezli rakev s ostatky exprezidenta do strašnického krematoria, kde se konalo rozloučení v kruhu rodiny a přátel. V podvečer začala v pražském paláci Lucerna multižánrová kulturní akce s názvem Pocta Václavu Havlovi. A podobné pietní a vzpomínkové akce se uskutečnily na mnoha místech republiky. Urna s popelem Václava Havla byla později uložena do rodinné hrobky na pražském Vinohradském hřbitově. Soukromé pietní akce 4. ledna 2012 se účastnila vdova Dagmar, příbuzní a nejbližší spolupracovníci.

Slovensko, jehož hlavou státu byl Havel dva a půl roku, uctilo jeho památku vzpomínkovým koncertem Drahý Václav v úterý 27. prosince. A posledního dne roku 2011 vyplula z Prahy loď s květinovými dary, které lidé přinesli k rakvi Václava Havla. Loď plula tři dny a celou cestu ji zdravily stovky lidí. Květiny skončily v Děčíně v Labi.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ondřej Němec, Knihovna Václava Havla

Štítky prezident, Havel, pohřeb, výročí, Praha, Václav Havel, Madeleine Albrightová, Bill Clinton, David Cameron, rakev, hlava státu, Slovensko, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Clinton, Cameron, Albrightová a desetitisíce Čechů. Připomeňte si Havlův pohřeb  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.