Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Má Praha zvýšit turistický poplatek? Přečtěte si postoje zastupitelských klubů

Vedení hlavního města má v plánu zvýšit turistický poplatek za ubytování z nynějších 21 na 50 korun za den. Důvodem je zvýšení příjmů města, které jsou nižší než výdaje spojené s turismem. Město proto schválilo memorandum se svou firmou Prague City Tourims (PCT) a Asociací hotelů a restaurací ČR, podle kterého vznikne do března 2022 návrh zavedení nové ceny.

Otázka: Má Praha zvýšit turistický poplatek za ubytování z nynějších 21 na 50 korun za den?


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Bude v Praze vyšší turistický poplatek? Vedení metropole jej chce zvýšit z 21 na 50 korun za den

Vedení Prahy chce zvýšit turistický poplatek za ubytování z nynějších 21 na 50 korun za den. Důvodem je zvýšení příjmů města, které jsou nižší než výdaje spojené s turismem. Město proto schválilo memorandum se svou firmou Prague City Tourims (PCT)...

Zdeněk Zajíček (předseda zastupitelského klubu ODS)

Zvýšení poplatku za pobyt bylo v Praze již několikrát odloženo a dnes je nižší než v jiných městech, například v Ústí n. Labem, Českém Krumlově, Brně apod. Poplatek je příspěvkem turisty na kvalitu veřejných služeb a zároveň je využíván pro další rozvoj cestovního ruchu.

Je to pro město jediný zdroj financí z turismu. Bez jeho navýšení nebudou ani dostatečné prostředky na zajištění kvality služeb a marketing, zvláště v době rostoucích nákladů na energie a služby.

Praha má také ve srovnání s Berlínem, Bratislavou, Vídní nejnižší poplatek za pobyt, takže neplatí ani argument, že tento krok odvede turisty do jiných destinací.


Jan Čižinský (předseda zastupitelského klubu Praha sobě)

Výši turistického poplatku vítá i Asociace hotelů a restaurací ČR. Přinese užitek Pražanům i celému městu. Do Prahy za tyto finance budeme totiž lákat takové turisty, kteří si nevybírají svoji destinaci podle nejnižšího pobytového poplatku v Evropě anebo ceny piva, ale podle atraktivity, kulturní a volnočasové nabídky a kvality služeb či gastronomie. Tito lidé pak během své dovolené utratí i více peněz, z čehož plynou i větší odvody pro stát, jenž je poté rozdělí do všech krajů. To znamená, že nakonec z této klientely, která navštíví třeba i pouze Prahu, bude a má mít přínos každý obyvatel České republiky.

Jenom kvalitní kampaně nám umožní oslovit právě tuto klientelu, což se neobejde bez finančních prostředků. A ty město získá právě z nové výše ubytovacího poplatku. Současně vyšší ubytovací poplatek umožní snížit finance, které Pražané na turisty doplácí, například na odvoz odpadků nebo podporu MHD.


Viktor Mahrik (předseda zastupitelského klubu Pirátů)

Zvýšení poplatku je jistě na místě. Nejen, že poplatek je v Praze v porovnání s jinými velkými evropskými městy aktuálně nejnižší, ale turistický ruch je v Praze po COVIDu značně snížen.

Je třeba najít dodatečné prostředky pro propagaci Prahy a znovu sem přivést turisty.

Padesát procent vybraných peněz z poplatku bude vloženo na podporu a kultivaci příjezdového cestovního ruchu a věříme, že se tak podaří rychleji přinést turisty zpět do Prahy.


Jan Wolf (místopředseda zastupitelského klubu TOP 09 a STAN)

Za město jsem velmi rád, že se před několika lety podařilo prosadit návrh u ministerstva financí na navýšení poplatku za ubytování ve prospěch měst a obcí z 16 korun na 50 korun. Důvod je zřejmý. Když pominu fakt, že Praha má ze všech nám podobných evropských metropolí poplatek nejnižší, a to dnes 21 korun, tedy 0,81 eura, zatímco například Budapešť má 3 eura, Vídeň 4 eura, Řím 6 euro a tak dále.

Podíváme-li se na náklady na turistu, je zřejmé, že 21 korun neodpovídá tomu, co město vynaloží na jeden den pobytu turisty v Praze. Úklid, bezpečnost a další související náklady s turismem, ale též práce s turistou ze strany města prostřednictvím Pražské informační služby něco stojí.

Navýšení poplatků na 50 korun (cca 2 eura) zásadně podporuje i Asociace hotelů a restaurací České republiky z.s., zastupující velkou část ubytovatelů v našem hlavním městě. Tento poplatek je dle nařízení města navíc přerozdělován částečně městským částem, Hl. m. Praze a též se vrací zpět do podpory cestovního ruchu, směřující na získání pro Prahu co nejzajímavějšího turisty.


Zastupitelský klub ANO 2011 na dotaz redakce neodpověděl.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, turismus, poplatek, Praha, Česko, Asociace hotelů a restaurací České republiky, cestovní ruch, Zdeněk Zajíček, ODS, Vídeň, Jan Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Má Praha zvýšit turistický poplatek? Přečtěte si postoje zastupitelských klubů  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.