Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rada města musí kvůli podpisovým stánkům Praha sobě připravit návrh změny zákona o volbách

Před některými volebními místnostmi v Praze se během voleb objevily podpisové stánky politického hnutí Praha sobě, kde členové nebo podporovatelé hnutí sbírali podpisy pod petici na podporu kandidatury do komunálních voleb 2022. Umístění těchto stolků rozvířilo emoce už během voleb, dnes zástupci ODS vydali prohlášení, ve kterém tvrdí, že Praha sobě účelově tímto jednáním zneužívá mezery v zákoně o volbách a narušuje tím politickou kulturu a férovost voleb a Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo usnesení, které Radě hlavního města Prahy ukládá připravit návrh změny zákona o volbách.

Petiční stánky u volebních místností

Před některými volebními místnostmi v Praze si politické hnutí Praha sobě postavilo petiční stánky. Úkolem členů a podporovatelů hnutí je nasbírat formou petice 2200 podpisů občanů Prahy 1 a 100 tisíc podpisů občanů Prahy, aby mohli kandidovat ve volbách 2022, a to nejen na magistrát, ale také na radnice městských částí.

Jednání Prahy sobě, respektive předsedy hnutí Jana Čižinského, se nelíbí některým jeho politickým konkurentům. Předseda zastupitelského klubu ODS Praha Zdeněk Zajíček vnímá činnost Prahy sobě během voleb jako politickou agitaci.

VOLBY 2021: Před volebními místnostmi v Praze se objevily podpisové stánky. Je to zneužití voleb, hřímají odpůrci

Před některými volebními místy v Praze se objevily podpisové stánky politického hnutí Praha sobě, kde členové nebo podporovatelé hnutí sbírají podpisy pod petici na podporu kandidatury do komunálních voleb 2022. Lidé toto jednání označují na...

„Volby jsou svátkem demokracie“

„Volby jsou svátkem demokracie. Proto, aby jejich průběh nebyl ničím a nikým ovlivňován a aby nedocházelo k narušování férovosti politické soutěže, je součástí zákona o volbách do Parlamentu České republiky i zákaz agitace ve volebních místnostech, v objektech, v nichž jsou umístěny a v jejich bezprostředním okolí. Současná právní úprava ovšem obsahuje legislativně-technickou chybu, která umožňuje volební zákon zneužívat,“ napsal dnes ve zprávě novinářům předseda zastupitelského klubu ODS Praha Zdeněk Zajíček.

Pražská ODS víkendové jednání hnutí Praha sobě považuje za neetické, porušující férovost politické soutěže a za zjevné obcházení smyslu zákona o volbách. „Je samozřejmě smutné, že musíme něco takového řešit. Ale kde nezabírá apel na slušnost a férovost, tam musí přijít sankce. Když se Jan Čižinský zaklíná tím, jak mu jde o kultivaci politické kultury a pak zneužije situace a postaví stánky se svojí fotkou v den voleb před volební místnosti, nelze tomu nečinně přihlížet,“ uvedl starosta Prahy 9 a člen klubu zastupitelů za ODS Tomáš Portlík.

Mám rád, když je všechno jinak, jsem svým způsobem takový pankáč, říká starosta Prahy 9 Tomáš Portlík

Pražská Drbna pokračuje v sérii rozhovorů se starosty jednotlivých městských částí. Se starostou Prahy 9, Tomášem Portlíkem (ODS), jsme si povídali nejen o tom, z čeho má za dobu svého působení největší radost, ale také třeba o O2 Universum nebo...

„Politici chtějí přidat další zátěž“

Zastupitelstvo hlavního města Prahy na dnešním jednání schválilo usnesení, které předložilo ODS a které Radě hlavního města Prahy a radní pro legislativu Haně Kordové Marvanové ukládá připravit návrh změny zákona o volbách do Parlamentu ČR tak, aby toto jednání bylo výslovně zakázáno a aby za porušení existovala jasně daná sankce jak pro fyzické, tak právnické osoby.

Hnutí Praha sobě vnímá výše zmíněné usnesení jako iniciativu, která má za cíl občanským kandidátkám ztížit přístup do voleb. „Politici chtějí přidat další zátěž. Říkají „Dali jsme vám do zákona podmínku sbírat podpisy, ale k tomu vám teď řekneme, že je můžete sbírat jen někdy a někde“. Nabízí se přirovnání k fotbalovému zápasu. Jako kdyby na začátku občanský tým, který soupeří s bohatě financovanými profíky, dostal na každou nohu desetikilové závaží. A v poločase, když tento občanský tým díky svému nadšení a energii přesto vypadá nebezpečně, pro jistotu ještě dostane zákaz vstoupit s míčem do pokutového území soupeře,“ nabízí přirovnání mluvčí Praha sobě Cecílie Antůšková.

Nechceme, aby se Praha 7 stala městskou částí jen pro bohaté, říká starosta Jan Čižinský

Pražská Drbna přináší další díl ze seriálu rozhovorů se starosty městských částí. Se starostou Prahy 7 Janem Čižinským (Praha sobě) jsme si v prostředí nové holešovické radnice povídali o tom, v jakém stavu přebíral radnici v roce 2014, o...

„Demokraté by měli občanské aktivity podporovat vždy a všude“

Podle Portlíka nešlo o první případ podobného jednání ze strany hnutí Praha sobě. „Stejnou situaci jsme v minulosti zažili jak u prezidentských, tak senátních voleb. A nešlo samozřejmě o žádnou petici, ale o Čižinského kampaň do komunálních voleb, při které navíc jeho lidé pomlouvali místní demokraticky zvolené politiky. Něco takového tolerovat skutečně nelze,“ dodal Portlík.

„Demokraté by měli občanské aktivity podporovat vždy a všude. Ne jenom tehdy, když se jim to hodí. Protože jinak to moc velcí demokraté nejsou,“ reaguje lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský.

Ohodnoť článek

Foto ODS

Štítky volby, politika, podpisové stánky, Praha sobě, ODS, Praha, volební místnost, petice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Rada hlavního města Prahy, Jan Čižinský, Zdeněk Zajíček, Parlament České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rada města musí kvůli podpisovým stánkům Praha sobě připravit návrh změny zákona o volbách  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.