Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na práci v opozici jsem zvyklý, pojedu jak motorová myš, slibuje Patrik Nacher

ANO získalo při volbách do Poslanecké sněmovny v Praze 109 588 hlasů, tedy 17,46 procenta, což stačí na pět mandátů. Hned 9503 preferenčních hlasů získal Patrik Nacher, který byl lídrem pražské kandidátky hnutí ANO. Nacher je od roku 2014 pražským zastupitelem a od roku 2017 poslancem za ANO.

„Osobně mě potěšilo množství preferenčních hlasů“

Jak vnímáte volební výsledek ANO v Praze?
V kontextu srovnání s ostatními kraji je tam vidět propad. Praha volí vždycky jinak. Když se podíváme do historie, například na poslední komunální volby, tak tam jsme měli ještě o dva procentní body méně. Považuji to tedy za výsledek očekávaný a pokud jde o počet mandátů, tak to mě dokonce mile překvapilo, protože jsem očekával, že budeme mít asi čtyři. Po té masáži, která se odehrála, po kauze Pandora Papers a po dalších věcech, které v Praze rezonují úplně jinak než ve zbytku republiky, je podle mě obhajoba pěti ze šesti mandátů vlastně neuvěřitelná. Osobně mě potěšilo množství preferenčních hlasů, i když se v ANO na preferenční hlasy PŘÍLIŠ nehraje. Byl to šestý největší počet z celé republiky. Nejsem žádný ministr, předseda sněmovny ani hejtman, starosta nebo primátor, takže mě to velmi mile překvapilo.

Čím si myslíte, že jste voliče oslovil, když vám dali tolik preferenčních hlasů?
To je možná otázka spíš na politology nebo politické komentátory, ale z definice mého postavení nemůžu mít takový mediální výtlak jako mají ministři, hejtmani nebo předseda sněmovny. Že jsem i v tomto srovnání skončil na šestém místě, to mi přijde jako známka od voličů, že i řadový poslanec může u lidí zarezonovat.

Co je pro vás největší překvapení voleb?
Těch je víc. Jedno překvapení je vykroužkování Starostů na úkor Pirátů. Další překvapení je, že žádná z ostatních stran se nedostala přes pět procent, i když to jsem tipoval i předtím. Už před volbami jsem říkal lidem, aby si dali pozor na to, aby jejich hlas nepropadl. Někdy je ve volbách lepší jít takzvanou cestou „second best“, tedy hlasovat pro toho, kdo mi třeba až tak úplně nevoní, ale ani mě úplně neirituje.

„Být opoziční poslanec je pro člověka mého typu lepší“

Mění se pro vás něco přechodem do opozice?
Pro mě se nic nemění, já jsem na opoziční práci zvyklý z Prahy, zkušenosti mám a budu fungovat vlastně tak, jak jsem fungoval doteď. Jako řadový poslanec budu proaktivní, budu vystupovat a navrhovat. Už mám udělaný plán na nejbližší půlrok, jaké konkrétní návrhy, na které nepřišla řada, nahraju do systému. Být opoziční poslanec je pro člověka mého typu lepší, protože můžu v některých ohledech mluvit svobodněji a razantněji se vyjadřovat.

Co si myslíte o tom, že Andrej Babiš oslovil Petra Fialu s nabídkou vyjednávání o vládě?
Já bych Petra Fialu nebo Víta Rakušana jako představitele subjektů, jejichž součet znamená většinu, taky oslovil, takže by se těch kompromisů nemuselo dělat tolik, protože by vládly dva subjekty, ne pět. V momentě, kdy se s námi odmítnou scházet a komunikovat, nechal bych to na nich a na tom, ať si převezmou zodpovědnost.

Jaká konkrétní témata plánujete v opozici prosazovat?
Je to rozšíření okruhu věcí, které má řešit finanční arbitr o věci, které od něj spotřebitelé přirozeně očekávají, což je neživotní pojištění, penzijní fondy a podobně. Dále je to rozšíření okruhů také u Českého telekomunikačního úřadu o služby třetích stran. Zjednodušeně můžeme říct, že budu usilovat o rozšíření kompetencí mimosoudních orgánů, na které se lidé obracejí a mají to zdarma a rychlejší než u klasického soudu. Dál se chci věnovat nápadu daňového zvýhodnění a omezení u investičního životního pojištění. V případě, že by se začal komplikovat program Milostivé léto, že by zdravotní pojišťovny do jistin začaly započítávat i penále, tak se podívám zpět na pozměňovací návrh. Do konce roku si počkám na analýzu, kolik bylo založeno chráněných účtů a pokud se ukáže, že málo, že to nesplnilo účel, pak udělat rychlou revizi tak, aby to plnilo účel a aby založení chráněného účtu bylo jednodušší. To je plán na nejbližší plán do konce, takže pojedu jak motorová myš.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto This image is a work by Wikipedia and Wikimedia Commons user Aktron.When reusing, please credit me as: Aktron / Wikimedia Commons. I would appreciate being notified if you use my work outside Wikimedia.More of my work can be found in my personal gallery.c

Štítky politika, volby, rozhovor, Patrik Nacher, ANO, Praha, ANO 2011, preferenční hlasování, Poslanecká sněmovna ČR, Petr Fiala, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Pandora Papers, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na práci v opozici jsem zvyklý, pojedu jak motorová myš, slibuje Patrik Nacher  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.