Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zastupitelé Prahy 20 odvolali místostarostu kvůli nehospodárnosti. Za svou prací si stojím, hájí se

Zastupitelé pražských Horních Počernic v pondělí odvolali z funkce místostarostu Viléma Čápa (Počernice Jinak). Odvolání prvního zástupce starosty Prahy 20 navrhla zastupitelka Jana Hájková (za ANO). Jeho důvodem podle ní bylo nehospodárné vedení radnice. Vilém Čáp redakci Pražské Drbny uvedl, že si za svou prací stojí, ale volbu a odvolávání radních vnímá jako standartní proces v rámci zastupitelské demokracie.

„Došlo ke kompletní ztrátě důvěry“

„Došlo ke kompletní ztrátě důvěry, jeho pracovní výsledky, pokyny a předávané informace neodpovídají potřebným zásadám účelnosti, efefektivnosti a hospodárnosti,“ uvedla Jana Hájková na zasedání zastupitelstva. „U veřejných zakázek a nakládání s veřejnými prostředky nepostupuje (první zástupce starosty Čáp) podle závazných předpisů, a to zejména nedodržením interních metodik a směrnic o zadávání veřejných zakázek," doplnila.

Vilém Čáp před odvoláním přednesl dlouhý projev, ve kterém vyjmenoval věci, které podle něj škodí zastupitelské práci. „Naší zastupitelské práci nejvíc škodí, když si do ní projektujeme své vlatsní neúspěchy v osobním nebo pracovním životě nebo snahu uspokojit vlastní lenost a neschopnost, když se snažíme obviňovat druhé nebo se jim dokonce mstít za své nenaplněné osobní ambice, za svoji samotu, za svoji vlastní neschopnost nalézt a udržet si partnera, za svou potřebu dokázat vlastním ambiciózním rodičům, že jsme alespoň z poloviny tak dobří, jak od nás očekávali, za svou vlastní lenost a nechuť chodit do práce a plnit příkazy nějakého šéfa, za to, že nám náš životní partner opakovaně sráží sebevědomí a zneužívá našeho postavení k vyléčení ekonomické bilance své vlatsní firmy nebo třeba za svoji významnou obavu přiznat sami sobě a svému okolí svoji odlišnou sexuální orientaci,“ řekl v projevu na zastupitelstvu Vilém Čáp.

Čáp si za svou prací stojí

Návrh Hájkové, která v minulosti rezignovala na post ve vedení městské části kvůli "netransparentnosti radnice", na odvolání Čápa podpořilo 13 z 25 přítomných zastupitelů. Rada městské části má tak nově pět členů. V prosinci 2020 na pozici radních rezignovali Jana Hájková (za ANO) a Petr Růžička (Šance pro Počernice). Oba nadále vykonávají funkci zastupitelů Horních Počernic.

Samotný odvolený místostarosta si podle svých slov za svou prací stojí. „Volbu a odvolávání radních vnímám jako standartní proces v rámci zastupitelské demokracie, obdobně jako kreativní práci s fakty ze strany některých zastupitelů opozičních,“ uvedl pro Pražskou Drbnu Vilém Čáp.

Kdo převezme finance, majetek a kulturu se řeší

Čáp měl v gesci mimo jiné finance, majetek a kulturu. Kdo je převezme, se nyní podle starosty Prahy 20 Petra Měšťana (ODS s podporou nezávislých kandidátů Horní Počernice) řeší.

V Horních Počernicích vládne koalice ODS, hnutí ANO, Počernice Jinak a Šance pro Počernice. Vítěz voleb, Hnutí občanů Počernic s podporou Pirátů, je od února spolu s hnutím Společně pro Počernice v opozici.

Ohodnoť článek

Foto repro YouTube

Štítky politika, odvolání, Čáp, Hájková, zastupitelstvo, Praha, Praha 20, ANO 2011, Horní Počernice, Drbna.cz, ODS, Petr Růžička, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Prahy 20 odvolali místostarostu kvůli nehospodárnosti. Za svou prací si stojím, hájí se  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.