Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Volného ze Sněmovny dnes museli vykázat. V debatě o odvolání Lipovské z Rady ČT odmítl opustit řečniště

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) dnes odpoledne vykázal z jednacího sálu až do konce jednacího dne nezařazeného poslance a lídra uskupení Volný blok Lubomíra Volného. V debatě o návrhu na odvolání radní Hany Lipovské z Rady České televize Volný odmítl opustit řečniště. Vondráček posléze přerušil jednání Sněmovny, sněmovní kancelář přerušila obrazový přenos ze sálu a Volného vyvedla sněmovní ochranka. Není to poprvé, co Volný odmítl opustit řečniště nebo co ho předseda Sněmovny vykázal. Lipovskou nakonec Sněmovna z Rady České televize odvolala.

Sněmovna v úvodu rozpravy omezila možnost poslanců vystoupit na dvakrát deset minut. Když Volný vyčerpal tuto svoji lhůtu k řádným vystoupením, začal hovořit prostřednictvím faktických poznámek. Navrhoval například přerušit projednávání do přítomnosti premiéra, a když to Sněmovna neschválila, napadl hlasování s tím, že se mu porouchalo hlasovací zařízení. Na slova předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), že podle jeho informací si Volný cosi zasunul do hlasovacího zařízení, Volný odvětil, že mu ho zřejmě ucpali Piráti. Odmítl hlasovat z jiného místa a odůvodnil to tím, že by se tam nakazil covidem a že nebude hlasovat, dokud mu Sněmovna neopraví „milovanou zástrčku“. „Rozumím vašemu citovému vztahu k té zástrčce,“ reagoval Vondráček a nařídil desetiminutovou přestávku.

Vždyť ty jsi poctivý kluk, ty nejsi žádná krysa

Volný v dalším vystoupení už v podrobné rozpravě pohrozil obstrukcí a tím, že si sedne za řečnický pult, jak už to před časem jednou udělal. Začal vyzývat své bývalé stranické kolegy z hnutí SPD, za které byl zvolen poslancem, aby se k obstrukci přidali. „Kluci, holky, espéďáci, vy máte srdce,“ vyzýval je. Obracel se i na předsedu SPD Tomia Okamuru. „Vždyť ty jsi poctivý kluk, ty nejsi žádná krysa,“ hlásal od mikrofonu.

Když mu uplynula i tato doba, odmítl uvolnit místo předsedovi poslaneckého klubu PIrátů Jakubu Michálkovi. Vondráček pak požádal poslance o deset až 15 minut času, než si s Volným poradí policie.

Sněmovna odvolala Lipovskou z Rady ČT

Sněmovna na návrh svého volebního výboru odvolala z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem je údajné porušení zákona o České televizi a ztráta nezávislosti, o níž tento zákon hovoří. Lipovská kandiduje v říjnových sněmovních volbách za uskupení Volný blok Lipovská v radě vystupovala proti řediteli České televize Petru Dvořákovi.

Pro odvolání hlasovalo 64 z 80 přítomných poslanců. Pro odvolání byli poslanci z klubů ANO, ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Proti byli poslanci SPD, komunisté a dva nezařazení poslanci.

Zákon o České televizi stanoví mimo jiné, že člen rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů. Podle navrhovatelky tohoto bodu, poslankyně z klubu TOP 09 Olgy Sommerové (LES), porušila Lipovská zákon tím, že působí ve prospěch politického hnutí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Žáček

Štítky ČR, sněmovna, média, Česká televize, Lipovská, Poslanecká sněmovna ČR, Lubomír Volný, Rada České televize, Radek Vondráček, Hana Lipovská, ANO 2011, Volný blok, Svoboda a přímá demokracie, rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Trnka

Volný odmítl opustit řečiště a brodil až do Prostějova...

Pátek, 17. září 2021, 21:16Odpovědět

Volného ze Sněmovny dnes museli vykázat. V debatě o odvolání Lipovské z Rady ČT odmítl opustit řečniště  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.