Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Starosta Prahy 14 chce ve středu na zastupitelstvu rezignovat

Starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09) se rozhodl na středečním jednání zastupitelů městské části rezignovat. Důvodem jsou podle něho spory v koalici o školství, kultuře a při hledání dotací. „Rezignuju na post starosty, abych se pokusil sestavit novou, lepší koalici,“ napsal v pondělí večer Vondra na svém facebookovém profilu. Ve čtrnácté městské části vládne koalice Spojených sil pro Prahu 14 (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), ODS a Piráti. V 31členném zastupitelstvu má většinu 21 hlasů. Vondra je starostou třetí volební období za sebou.

Praha 14 zahrnuje část Hloubětína a celá katastrální území Kyje, Černý Most a Hostavice. Žije v ní téměř 50 tisíc obyvatel.

„Jsem jako starosta nespokojený s tím, jak vypadá oblast kultury“

Rozhodl jsem se, že na středečním jednání zastupitelstva rezignuji na post starosty Prahy 14. Nikdy jsem nelpěl na funkcích, ale o to víc mi jde o výsledky. Mnoho věcí se daří, ale bohužel vidím, že se zastavil vývoj v oblastech, které vnímám pro naši městskou část jako zásadní: školství, kultura a hledání dotačních zdrojů,“ napsal Vondra.

Uvedl, že se několik měsíců snažil o změnu. Podle něj se však ve vedení radnice zástupci koalice neshodnou na způsobu, jak vybudovat či opravovat mateřské a základní školy. „Jsem jako starosta nespokojený s tím, jak vypadá oblast kultury, která byla vždycky naší výkladní skříní. Musíme udělat změny! Nové hlasování o radě vnímám jako jedinou férovou možnost,“ uvedl.

Vondra se pokusí sestavit novu koalici

Vondra se chce pokusit sestavit novou koalici, jež by vedla městskou část. Které strany by ji měly tvořit, neuvedl. „Budeme hledat cestu spolupráce se všemi zastupiteli a jejich stranami, se kterými se shodneme na společných programových krocích,“ dodal.

Volby v Praze 14 vyhrála v roce 2018 koalice TOP 09, STAN a lidovců, která získala 29,4 procenta voličských hlasů a 11 zastupitelských mandátů v 31členném zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO s 16,5 procenta a šesti křesly. Následovali Piráti, které podpořilo 13,8 procenta voličů a získali pět zastupitelů, stejně jako ODS. Do zastupitelstva se dostalo také sdružení Nezávislí - Naše Čtrnáctka s 9,9 procenta hlasů a čtyřmi zastupiteli.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, TOP 09, Praha, personální, koalice, Radek Vondra, městská část, kultura, ODS, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Prahy 14  chce ve středu na zastupitelstvu rezignovat  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.