Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brusel poslal do Prahy další reakci k Babišovu auditu. Ten střet zájmů popírá

Evropská komise poslala do Prahy svou reakci na české stanovisko k auditní zprávě komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Serveru Neovlivní.cz to potvrdilo zastoupení Evropské komise v ČR. Podle auditu má Babiš přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem Agrofert a SynBiol. Česku kvůli tomu hrozí, že přijde o unijní dotace. Babiš jakýkoli střet zájmů popírá.

„EK předala dokument české straně, více v tuto chvíli neuvádíme," cituje server mluvčí zastoupení komise v Praze Magdalenu Frouzovou. Vyjádření ministerstva pro místní rozvoj, které vyjádření pro komisi k její loňské auditní zprávě v květnu poslalo, ČTK zjišťuje.

V květnu MMR uvedlo, že EK částečně přistoupila na argumenty českých úřadů k auditu. Auditní zpráva obsahovala 22 zjištění a komise pět z nich uzavřela, dvě zrušila, 12 zjištění nechala otevřených zcela a tři částečně, oznámilo tehdy MMR. Českou odpověď připravili úředníci Národního orgánu pro koordinaci ministerstva pro místní rozvoj společně s kolegy z dotčených resortů.

Podle zdroje Neovlivní.cz setrvává Evropská komise i v nynější reakci na stanovisku, že český premiér je ve střetu zájmů. „Na tom se nic měnit nebude. Nyní reaguje na to, jak Česká republika plní doporučení a zda jsou dostatečná. V některých případech konstatuje, že ano. Další doporučení zůstávají dál otevřená," uvedl zdroj, který je podle serveru obeznámený s korespondencí.

Loňská zpráva auditorů Evropské komise se zabývala dotacemi z unijních strukturálních fondů. Možného Babišova střetu zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno. Vláda v souvislosti s tímto auditem zažalovala EK u Soudního dvora EU kvůli pozastavení jedné z dotačních plateb.

Náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek v květnu po schválení žaloby vládou uvedl, že kabinet chce získat výklad, zda se na tyto případy uplatní český zákon o střetu zájmů. Brusel pozastavil kvůli auditnímu řízení dotace pro Agrofert na projekty financované z Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí.

Kontrolní výbor Evropského parlamentu vyzval začátkem května Babiše v nezávazných doporučeních, aby odstoupil, nebo přestal přes firmy spojené s holdingem Agrofert inkasovat peníze z unijního rozpočtu, pokud se premiérův střet zájmů skutečně prokáže. Babiš tehdy jen zopakoval své stanovisko, že žádný střet zájmů nemá a že vyhověl novelizované podobě českého zákona o střetu zájmů. Doporučení nechtěl komentovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Babiš, hospodářství, dotace, audit, Agrofert Holding, Praha, střet zájmů, Andrej Babiš, Evropská komise, Brusel, Česko, Agrofert, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brusel poslal do Prahy další reakci k Babišovu auditu. Ten střet zájmů popírá  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.