Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bohužel se ukazuje, že vláda týdny a měsíce nedělala nic, říká předseda ODS Petr Fiala

Hned v několika pražských městských částech se už za dva týdny rozhodne o tom, kdo doplní lavice v Senátu. Svá „želízka v ohni“ má také ODS, která spoléhá na Miroslavu Němcovou, Eduarda Stehlíka a Michaela Žantovského. „Co jméno, to skvělý životní příběh,“ říká předseda strany Petr Fiala. Nejen o tom se rozpovídal v rozhovoru pro Drbnu.

Přestože žijete v Brně, hádám, že se v Praze pohybujete velmi často. Existuje něco, co vás při příjezdu do Prahy „praští do očí“, nebo něco, co vám ztěžuje každodenní život tady?
V Brně žiji celý svůj život a nemíním na tom nic měnit, přestože Praha je opravdu jedno z nejkrásnějších měst na světě. Když se ptáte na problémy, tak už jen se dostat z Brna do Prahy je obrovský problém. Neznám žádný stát na světě, kde je mezi dvěma nejdůležitějšími městy země tak tragické dopravní spojení. Každý, kdo jezdí po D1, musí má slova potvrdit. Tragickou D1 to ale bohužel nekončí. V případě Prahy všichni nesmírně trpíme tím, že není dokončen vnější okruh kolem Prahy. Výsledkem jsou přetížené silnice, kolony a spousta – právem – naštvaných řidičů. Vždyť poslední úseky Pražského okruhu se otevíraly ještě za vlády ODS v roce 2010. Od té doby jsme se neposunuli skoro nikam. Obdobně je to s vnitřním okruhem, jehož poslední otevřenou část, tedy tunel Blanka, začali i dokončovali primátoři za ODS, od té doby nic.

Promiňte, ale tohle zní jako kritika pro kritiku, máte plán co s tím?
Samozřejmě, že máme! Ve Sněmovně máme největšího bojovníka za jednodušší a rychlejší stavební řízení Martina Kupku. Ten mimochodem kandiduje na hejtmana Středočeského kraje a můžete se vsadit, že udělá všechno pro to, aby byl vnější okruh dokončen co nejdříve. Cesta vede hlavně úpravou stavebního zákona, který usnadní nejen výstavbu klíčových silnic a dálnic, ale také třeba bytovou výstavbu v širším centru Prahy.

Nemůžu se nezeptat na zvyšující se počty nakažených nemocí covid-19, právě Praha je dlouhodobě označována jako jedna z nejproblémovějších oblastí. Dělá vláda dost pro to, aby šíření viru brzdila?
Nedělá. Bohužel se ukazuje, že vláda týdny a měsíce nedělala nic. Na druhou vlnu koronaviru není republika připravena. Očekával bych od premiéra, že přestane vinit média a opozici a že začne situaci řešit, místo aby ji bagatelizoval. Je nutné, aby konečně odvolal ministra Vojtěcha a obsadil ministerstvo osobou, která vrátí autoritu odborným řešením. Aby restartoval krizový štáb, inicioval jednání s řediteli škol a učiteli a zajistil podmínky, aby základní školy zůstaly v co největší míře otevřené, znásobil kapacity hygieny, aby fungovalo trasování, a zároveň, aby vláda ekonomicky podpořila živnostníky, malé a střední podnikatele, matky samoživitelky a všechny ohrožené důsledky koronavirové krize. To je náš plán pro nejbližší dny.

Jak hodnotíte postup vlády, nepanuje zmatek?
Panuje chaos, vláda selhává a lže. Premiér na konci srpna zasáhl do rozhodnutí epidemiologů a změnil rozhodnutí o používání ochranných pomůcek. Řekl, že přebírá za takové rozhodnutí odpovědnost, ale ve skutečnosti se nestalo nic. Česká republika je na tom v počtu nakažených skoro nejhůře v Evropě, ale premiér dělá, že se vlastně nic moc neděje.

Co by měla vláda udělat?
Přestat lidem lhát, dělat chaotická rozhodnutí a konečně situaci řešit v souladu s odborníky a poslouchat naše návrhy řešení. Musí skončit bezradnost a zmatek.

S koronavirem souvisí i cestovní ruch. Jakým způsobem by měla nyní Praha zabojovat o přízeň turistů a jak by jí měl pomoci stát?
Je nutné podpořit živnostníky a firmy zabývající se cestovním ruchem. Místo dvou miliard, které chtěla vláda rozpustit v českých médiích, si dokážu představit cílené programy na podporu těchto odvětví. Během léta jsem viděl snad stovky reklam na Budapešť, Slovinsko nebo další místa v Evropě. Když jsem se ptal zahraničních přátel, zda registrovali podobné reklamy na ČR, nevzpomněli si. A to je přesně ten rozdíl mezi reálnou a proklamovanou pomocí, na který upozorňujeme celou dobu.

V Praze je čím dál častěji skloňováno omezování platforem určených ke krátkodobému pronájmu, jako je například Airbnb. Jak se k této problematice stavíte vy?
Problémy s krátkodobým ubytováním byly před začátkem epidemie COVIDu velké téma. Mnoho obyvatel centra Prahy se potýkalo s obrovskými problémy, jako je například hluk nejen v ulicích, ale i v jednotlivých domech. Nemálo z nich uvažovalo o odstěhování nebo se odstěhovali. Je to téma, které bude potřeba řešit a nějakým způsobem upravit.

V Praze krajské volby neprobíhají, ale uskuteční se troje senátní volby. Jak si myslíte, že dopadnou?
Mám velikou radost z našich pražských kandidátů do Senátu: Miroslava Němcová, Eduard Stehlík, Michael Žantovský – co jméno, to skvělý životní příběh. Všichni tři jsou zárukou toho, že pokud budou zvoleni, zůstane v Senátu zachována demokratická většina a Miloš Vystrčil setrvá i po podzimních volbách předsedou Senátu. To je náš hlavní cíl do těchto voleb.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Petr Fiala

Štítky rozhovor, vláda, ODS, Petr Fiala, Praha, Senát Parlamentu ČR, Miroslava Němcová, Michael Žantovský, Eduard Stehlík, COVID-19, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Múdrik

co si udělal ty kašpare - jste nechutná banda a doufám že vám to národ patřičně sečte

Neděle, 20. září 2020, 15:03Odpovědět

Marian Birka

Fialo, co jsi udělal Ty, kromě kecání !!!!

Neděle, 20. září 2020, 14:19Odpovědět

Jaroslav Kolář

hnus

Neděle, 20. září 2020, 14:02Odpovědět

Milan Křivohlávek

Sotva otevře tlamu ten čur.. tak jen kritizuje nic jiného nouma neumí.

Neděle, 20. září 2020, 11:11Odpovědět

Martin Vašek

Co ten tlučhuba mele,co udělala ODS za tu dobu?Jen stvořili sprosté prase řeporyjské.

Neděle, 20. září 2020, 00:10Odpovědět

Mirek Novák

a co dělal ten tajtrlík?

Sobota, 19. září 2020, 20:06Odpovědět

Bohužel se ukazuje, že vláda týdny a měsíce nedělala nic, říká předseda ODS Petr Fiala  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.