Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praha chce po dobré zkušenosti s Tchaj-wanem navázat spolupráci také s Japonskem

Pražský radní Daniel Mazur (Piráti) a zastupitelé David Procházka (STAN) a Jaromír Beránek (Piráti) nedávno vyrazili na pracovní cestu do inovativních japonských měst, kde navázali kontakty a hledali možné formy spolupráce. Praha se chce inspirovat japonskou transformací od tradičního průmyslu k digitálním službám, a to především při spuštění vědeckotechnického parku.

S univerzitou v japonském Kóbe už patnáct let spolupracuje Karlova univerzita. Za tu dobu vznikly desítky společných vědeckých výstupů napříč obory. Nyní se diskutuje také o možném využití kóbského superpočítače Fugaku v Praze, která má nejvyšší počet vysokých škol v republice.

Praha už má od minulého volebního období partnerskou smlouvu s hlavním městem Tchaj-wanu Tchaj-pejí. „Ta se osvědčila zejména v případě pomoci se zásobováním zdravotnickým materiálem v průběhu pandemie, zavedením robotů do výuky na pražských středních školách a při spolupráci mezi zoologickými zahradami a univerzitami,“ popsal přínosy ve zprávě pro novináře mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Japonsko se chce inspirovat v práci s městskými daty

„Na naší cestě jsme nasbírali klíčové kontakty především pro podporu u startu pražského vědeckotechnického parku, nebo v rámci nadnárodní spolupráce univerzit na výměně studentů se zaměřením na rozvoj biotechnologií i AI, nebo inkubaci startupů. Japonské kontakty se od nás naopak chtějí inspirovat v práci s městskými daty a datovou platformou Golemio,“ vysvětlil v tiskové zprávě radní Daniel Mazur (Piráti). Delegace z Kjóta má do Prahy na oplátku dorazit příští týden.

„Chceme se zasadit o intenzivní rozvoj studentských výměn, podpořit partnerství mezi univerzitami v pokročilých oborech a spolupracovat i při vzdělávání a sdílení zkušeností na straně úředníků či zaměstnanců městských společností a příspěvkových organizací,“ doplnil Jaromír Beránek (Piráti), předseda Výboru pro zahraniční vztahy a evropské fondy.

Praha má vlastní strategii rozvoje chytrého města od roku 2017. Snaží se tak metropoli řídit efektivněji a hledat inovativní řešení v šesti tematických oblastech od dopravy po odpadové hospodářství.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Praha, Piráti, STAN, Japonsko, Tchaj-wan, Kóbe, Tchaj-pej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce po dobré zkušenosti s Tchaj-wanem navázat spolupráci také s Japonskem  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.