Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Noví pražští radní se dnes sejdou na prvním řádném zasedání

Dnes se poprvé sejdou nově zvolení radní hlavního města Prahy na žádném zasedání. Podle programu na webu města nemají žádné materiály k projednání, jen informační materiály a dokumenty k operativnímu posouzení, obvykle jde o takzvané technické tisky. Dokumenty mohou radní na zasedání dodatečně zařadit při schvalování programu. Minulý týden se radní nesešli, což kritizoval opoziční zastupitel a lídr Prahy Sobě Jan Čižinský, primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se nechal slyšet, že rada města se minulý týden nesešla z technických důvodů, což potvrdil i jeho první náměstek Zdeněk Hřib (Piráti).

Radní se zatím sešli dvakrát mimo řádné zasedání

Noví radní Prahy se sešli už dvakrát, poprvé to bylo na mimořádném jednání hned po svém zvolení ve čtvrtek 6. února, kde schválili rozdělení kompetencí mezi členy rady a několik dokumentů, které připravilo ještě bývalé vedení města a nestihlo je projednat.

Podruhé se noví radní sešli k jednání minulý týden ve čtvrtek. Na takzvané předradě se radní vzájemně informují o tom, co se chystají předložit na řádném zasedání. Cílem je zasedání zefektivnit.

Svoboda vyřadil na neutrál, nesvolal radu, zlobí se Čižinský. Sekretariáty instalují software, hájí se primátor

Opoziční zastupitel na pražském magistrátu, starosta Prahy 7 a lídr hnutí Praha Sobě Jan Čižinský vyjádřil v pondělí 20. února nelibost nad tím, že neprobíhá jednání Rady hlavního města Prahy. Na svém twitterovém účtu Čižinský zveřejnil fotku...

Čižinský minulý týden kritizoval nečinnost rady

První řádné zasedání nové Rady hlavního města Prahy se koná dnes od dvou hodin odpoledne. Že se noví radní nesešli k řádnému zasedání dřív, to už minulé pondělí kritizoval opoziční zastupitel Jan Čižinský. „Toto pondělí to na magistrátu vypadá takhle,“ napsal k fotce prázdné jednací místnosti na pražském magistrátu. „Pražská rada nezasedá. Pražští radní roky jednají v pondělí v 10:00. Místo šestého rychlostního stupně našich radních se pan primátor Svoboda rozhodl v Praze vyřadit na neutrál a jednání rady nesvolal,“ konstatoval Čižinský.

Svoboda i Hřib však shodně vysvětlili, že po dohodě s radními a ředitelem magistrátu se rada města nekonala z technických důvodů. „Noví členové rady se nejprve musí podrobně seznámit s návrhy o kterých budou na příštím jednání hlasovat. Sekretariáty jednotlivých radních také nyní zajišťují potřebnou techniku a instalují si software potřebný k jejich práci na úřadě. Radní se plnohodnotně seznamují s celou svou agendou za gesce, za které převzali odpovědnost. Probíhají tedy jednání členů rady s managementem městských společností a řediteli příslušných odborů na magistrátu,“ vysvětlil minulý týden naší redakci Zdeněk Hřib.

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímáte nové složení pražské rady? Odpovídají zastupitelé

Na jednání pražského zastupitelstva bylo ve čtvrtek 16. února 2023 odhlasováno nové složení Rady hlavního města Prahy. V ní obsadila pět pozic koalice Spolu pro Prahu, čtyři Piráti a dvě hnutí STAN. Členů jednotlivých koaličních klubů jsme se...

Nová koalice, nová rada

Nová rada byla ustavena téměř po pěti měsících povolebních vyjednávání, vznikla koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN. Pět pozic v pražské radě obsadila koalice Spolu pro Prahu. Svoboda má v gesci bezpečnost, energetiku a zahraniční vztahy. Členem rady, který má v gesci finance, rozpočet, fondy a podporu podnikání, je Zdeněk Kovářík (ODS). Náměstkyní primátora pro sociální věci, bydlení a zdravotnictví je nově Alexandra Udženija (ODS). Náměstkem pro kulturu, cestovní ruch, památkovou péči, výstavnictví a animal welfare je Jiří Pospíšil (TOP 09). Členem rady, který má v gesci infrastrukturu, je Michal Hroza (TOP 09).

Čtyři místa obsadili Piráti. Prvním náměstkem primátora pro dopravu je Zdeněk Hřib (Piráti). Členem rady, který má v gesci majetek, transparentnost a legislativu, se stal Adam Zábranský (Piráti). Daniel Mazur (Piráti) je členem rady a má na starost ICT, Smart City, vědu, výzkum a inovace. Náměstkyní primátora pro životní prostředí a klimatický plán byla zvolena Jana Komrsková (Piráti). Dvě pozice obsadilo hnutí STAN. Náměstkem primátora pro územní a strategický rozvoj je Petr Hlaváček (STAN) a členem rady, který má v gesci školství, sport a volný čas, se stal Antonín Klecanda (STAN).

Ohodnoť článek

Foto Jakub Horňák

Štítky politika, rada, zasedání, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noví pražští radní se dnes sejdou na prvním řádném zasedání  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.