Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V centru Prahy se sešly stovky lidí. Připomínají rok od ruské invaze

Stovky až tisíce lidí se dnes sešly na Staroměstském náměstí v centru Prahy, aby připomněli, že před rokem Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Cílem organizátorů je, aby se Praha v den výročí invaze stala "hlasem Ukrajiny", chtějí také upozornit na firmy, které v Rusku i po vpádu vojsk do sousední země podnikají. Lidé v průvodu dojdou na Václavské náměstí, kde je naplánovaný další program. Zástupci policie počet účastníků pochodu nechtěli odhadovat.

Průvod je součástí iniciativy Light will win over darkness

Na Staroměstském náměstí se lidé sešli okolo 15:00. Zhruba po půl hodině se vydali Celetnou ulicí na náměstí Republiky, odkud zamíří na Václavské náměstí. V čele průvodu jdou lidé s transparenty, na kterých jsou loga firem, které pokračují v podnikání v Rusku. Transparenty na sobě mají červené skvrny, které mají symbolizovat krev, a lidé, kteří je nesou, mají ruce nabarvené načerveno.

Účastníci s sebou mají také ukrajinské vlajky nebo transparenty odsuzující Rusko a invazi. Velkou ukrajinskou vlajku nesou lidé rozvinutou mezi sebou také uprostřed průvodu.

Průvod je součástí iniciativy Light will win over darkness (Světlo zvítězí nad temnotou), kterou koordinují ukrajinští dobrovolníci. Podobné akce by se dnes měly konat například v Belgii, Finsku či Německu, řada jich je naplánovaná i na sobotu.

VIDEO: Lidé zpívali ukrajinskou hymnu u Národního divadla, připomněli rok války

První výročí ruského vpádu na Ukrajinu dnes v Praze připomíná hned několik akcí. Jednou z nich bylo i zpívání ukrajinské hymny. Na piazzettě na náměstí Václava Havla mezi historickou a novou divadelní budovou na Národní třídě se sešli umělci...

VIDEO: Promítání na budovu ministerstva připomíná rok trvající válku na Ukrajině

První výročí ruského vpádu na Ukrajinu dnes v Praze připomene několik veřejných akcí. Jednou z nich bylo promítání videomappingu na budovu ministerstva vnitra na Letné. To proběhlo dnes v osm hodin večer a bude se opakovat znovu v pátek i v...

Dnes uplynul rok rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu

Policie k dnešním a víkendovým shromážděním v Praze připravila bezpečnostní opatření, na nichž se budou podílet policisté z pořádkové, dopravní i kriminální služby a také antikonfliktní tým, oznámila na twitteru. „Z poznatků nevyplývá, že by shromáždění měla být nějakým způsobem narušována, a věříme v jejich klidný průběh," uvedla.

Dnes uplynul rok rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ruská armáda zahájila letecký i pozemní útok v ranních hodinách 24. února 2022. Agrese vyvolala obrovskou vlnu solidarity v České republice i zahraničí. Západní lídři kroky Moskvy odsoudili a země proti Rusku uplatňují sankce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hlas Ukrajiny

Štítky Ukrajina, demonstrace, boje, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Prahy se sešly stovky lidí. Připomínají rok od ruské invaze  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.