Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO: Praha má nového primátora. Stal se jím Bohuslav Svoboda

, aktualizováno 16. února 2023, 20:57

Na pražském magistrátu dnes pokračuje zasedání zastupitelstva, které už bylo dvakrát přerušeno. Po třech hodinách od jeho zahájení byl primátorem podle očekávání zvolen Bohuslav Svoboda. Na řadu pak přišla volba dalších členů vedení hlavního města.

Zasedání začalo minutou ticha za oběti zemětřesení v Turecku. Primátorem podle domluvy koalice stal Bohuslav Svoboda (ODS). V radě bude mít Spolu pět zástupců, Piráti čtyři a STAN dva. Na zvolení nového primátora čekala Praha rekordních 144 dní.

Ještě před začátkem volby si vzal slovo náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Představil materiál k projednání, který se týká slibu členů nové koalice, že v příštích čtyřech letech dostaví Městský okruh. Pražský okruh a metro D.

„Dokončíme stavby Pražského okruhu a Městského okruhu,“ píše se v předvolebním materiálu Spolu pro Prahu, u kterého jsou podepsáni Bohuslav Svoboda, Jan Wolf (KDU-ČSL) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Dokončíme metro D, městský okruh a posílíme veřejnou, cyklo i pěší dopravu,“ napsal včera na Facebooku Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora pro územní rozvoj.

Vyhnánek teď žádá, aby zpracovali a zastupitelstvu předložili harmonogram dokončení těchto staveb do slíbeného roku 2026.

Volba primátora přišla na řadu dvacet minut před jedenáctou. Svoboda potvrdil, že má o post stále zájem, následovala rozprava. Po něm bude zvoleno pět náměstků, pak pět radních. Na Svobodovu podporu promluvil Zdeněk Zajíček, předseda zastupitelského klubu Spolu pro Prahu.

Po něm si vzal slovo Jan Čižinský (Praha sobě) a připomněl kauzu prodeje koupaliště Džbán, se kterým jsou podle něj spojeni politici z ODS. Zmínil pak podezření ohledně zastupitele Jiřího Pospíšila (ODS) a dary ODS od rodiny Redlů. Michal Redl je obviněný v kauze Dozimetr.

Patrik Nacher (ANO) se pak vyjádřil ke koaliční smlouvě. Podivil se, že i když Spolu označila dopravu za svou prioritu, resort svěřila Pirátům. „Máme pocit, že příliš ustoupili svým koaličním partnerům," prohlásil Nacher. Oznámil, že drtivá většina zastupitelstského klubu Svobodu ve volbě podpoří. 

Opoziční Pavel Vyhnánek prohlásil, že Svoboda bude „jen šestidenní primátor“. Má totiž tolik funkcí, že mu na řízení Prahy zbyde jen šest dní. Nechal promítnout koláž kalendáře, kde jsou zakresleny všechny jeho povinnosti v Ústřední vojenské nemocnici, v ordinaci, poslaneckém klubu a sněmovně, ve výborech hlavního města a na zasedání rady. Některé termíny se přitom kryjí.

Samotná volba primátora přišla na řadu před polednem. Pro Svobodu hlasovalo 50 z 65 zastupitelů. Nepodpořili ho opoziční zastupitelé z Prahy sobě a SPD. Hned po zvolení se Svoboda podepsal a pak převzal řízení jednání zastupitelstva. Vůbec nehlasovala Hana Kordová Marvanová (Spolu), i kdy byla v sále přítomna. Vysvětlila to tím, že si Spolu nepřálo mít ji pod koaliční smlouvou, a ona se o tom dozvěděla z médií. „Totéž udělám i při volbě rady, protože nejsem součástí koalice," řekla Kordová Marvanová novinářům.

Na Twitteru mu pak okamžitě gratuloval spolustraník a premiér Petr Fiala. „Věřím, že koalice povede hlavní město následující roky dobře a zodpovědně," napsal Fiala.

„Skutečnost, že naše město má primátora, je po těch měsících dobrá zpráva. Volba primátora je začátek nového díla a tvrdé práce a změn. Slibuji, že já i koalice se okamžitě dáme do práce," řekl Svoboda.

Po novém primátorovi se u mikrofonu vystřídali jednotliví adepti na pozice pěti radních a pěti náměstků, představili se a popsali, co na postech plánují. Po několika hodinové diskuzi pak byli konečně zvoleni.

Dopravu povede Hřib, kulturu Pospíšil

Jak vypadá nová rada hlavního města? Pět pozic v ní obsadila koalice Spolu pro Prahu. Svoboda má mít v gesci bezpečnost, energetiku a zahraniční vztahy. Členem rady, který bude mít v gesci finance, rozpočet, fondy a podporu podnikání, je Zdeněk Kovářík (ODS).

Náměstkyní primátora pro sociální věci, bydlení a zdravotnictví se stala Alexandra Udženija (ODS). Náměstkem pro kulturu, cestovní ruch, památkovou péči, výstavnictví a animal welfare pak je Jiří Pospíšil (TOP 09). Členem rady, který bude mít v gesci infrastrukturu, byl zvolen Michal Hroza (TOP 09).

Čtyři místa obsadili Piráti. Prvním náměstkem primátora pro dopravu je Zdeněk Hřib (Piráti). Členem rady, který bude mít v gesci majetek, transparentnost a legislativu, se stal Adam Zábranský (Piráti). Daniel Mazur (Piráti) je členem rady a má mít na starost ICT, Smart City, vědu, výzkum a inovace. Náměstkyní primátora pro životní prostředí a klimatický plán byla zvolena Jana Komrsková (Piráti).

Dvě pozice obsadilo hnutí STAN. Náměstkem primátora pro územní a strategický rozvoj je opět Petr Hlaváček (STAN) a členem rady, který bude mít v gesci školství, sport a volný čas, se stal Antonín Klecanda (STAN).

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky magistrát, zastupitelstvo, zasedání, primátor, Hřib, Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Praha má nového primátora. Stal se jím Bohuslav Svoboda  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.