Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Nové vedení Prahy podepsalo koaliční smlouvu. Primátorem bude Svoboda

Zástupci Spolu, Pirátů a STAN dnes po poledni podepsali na pražském magistrátu novou koaliční smlouvu. Stalo se tak téměř pět měsíců po komunálních volbách, což je nejdéle v historii České republiky, Praha zároveň zůstávala poslední obcí, která po volbách neměla nové vedení. Koalice má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu většinu šestatřiceti hlasů. Strany by měli nové vedení Prahy zvolit na čtvrtečním zastupitelstvu. Primátorem bude Bohuslavou Svobodou (ODS).

Koaliční smlouvu před novináři podepsali Hřib, Svoboda a Hlaváček

Oficiálního podpisu koaliční smlouvy se zúčastnili Zdeněk Hřib (Piráti), Bohuslav Svoboda (ODS) a Petr Hlaváček (STAN). Rada hlavního města se skládá z pěti zástupců Spolu, přičemž ODS bude mít tři zástupce včetně primátora a TOP 09 dva, Piráti budou mít čtyři radní a STAN dva. KDU-ČSL dvě předsednická místa v magistrátních výborech.

„Konečně bude mít Prahy zvoleného primátora a zvolené vedení. Koaliční jednání bylo velmi obtížné a na mou představu až příliš, ale když se dílo podaří, je to dobré. Myslím, že před námi stojí řada nelehkých úkolů a jsem přesvědčen o tom, že jsme se na ně vee všech koaličních jednádních dobře připravili a že podpis bude pro Prahu, Pražany a pro nás všechny úspěšný,“ řekl před podpisem smlouvy Bohuslav Svoboda.

„Vyjednávání bylo komplikované, všichni museli ustoupit, ale věřím, že výsledek odpovídá férově tomu, jak dopadly volby. Věřím, že koalice bude maximálně stabilní a že o všech bodech bude vedena konstruktivní diskuze. Myslím, že stabilitu a kontinuitu si Pražané zaslouží. Před námi bude stát celá řada úkolů a výzev. Jen bych zdůraznil, že se do koaliční smlouvy podařilo prosadit sedmnáct zákonů pro Prahu,“ řekl novinářům Zdeněk Hřib.

„Za STAN děkuji všem, kteří se účastnili jednání. Těším se, že programové priority doplníme ve větším detailu do programového prohlášení a že budete moci vidět to, co slibujeme Pražanům jako program,“ uvedl Petr Hlaváček.

Svoboda chce být jako primátor řadovým poslancem, rezignuje i na posty ve zdravotnictví

Kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda chce být po svém zvolení do čela metropole řadovým poslancem. Dá k dispozici funkce ve sněmovních výborech. Odstoupí také z místa přednosty gynekologické kliniky a rezignuje na členství ve správní...

Jednání se táhla téměř pět měsíců, Praha byla poslední obcí bez nového vedení

Jednání o nové koalici v Praze trvala od loňských zářijových voleb. Situaci v polovině ledna odblokovala nabídka Spolu, aby Piráti a STAN měli dohromady většinu v radě, a následně vystoupení Pirátů z aliance, kterou dříve založili s Prahou sobě.

Zářijové volby vyhrála loni na podzim koalice Spolu s 19 mandáty, druhé skončilo ANO se 14 mandáty, třetí Piráti se 13 a čtvrtá Praha sobě s 11 mandáty. Hnutí STAN získalo pět mandátů a SPD tři.

Tiskové konference se zúčastnili Kateřina Arnotová, předsedkyně zastupitelského klubu STAN, Petr Hlaváček, kandidát na náměstka primátora hl. m. Prahy (STAN), Zdeněk Hřib, kandidát na I. náměstka primátora hl. m. Prahy (Piráti), Antonín Klecanda, kandidát na radního hl. m. Prahy (STAN), Jana Komrsková, kandidátka na náměstkyni primátora hl. m. Prahy (Piráti), Daniel Mazur, předseda zastupitelského klubu Piráti, Jiří Pospíšil, kandidát na náměstka primátora hl. m. Prahy (SPOLU), Bohuslav Svoboda, kandidát na primátora hl. m. Prahy (SPOLU), Jan Wolf, místopředseda zastupitelského klubu SPOLU a Zdeněk Zajíček, předseda zastupitelského klubu SPOLU.

Ohodnoť článek

Foto Tran Anh Tuan

Štítky volby, koaliční smlouva, podpis, Spolu, Piráti, STAN, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nové vedení Prahy podepsalo koaliční smlouvu. Primátorem bude Svoboda  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.