Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zvolení Pavla pražští politici vítají. Snad splní předvolební sliby, doufá Udženija

Na výsledek prezidentských voleb reagovali i pražští politici, většina zvolení Petra Pavla uvítala. Někteří volby považují za referendum o Andreji Babišovi, další si od toho slibují návrat slušnosti a důstojnosti na Hrad a stmelení společnosti.

Vítězná slušnost je výhrou všech"

„Gratuluji Petru Pavlovi a vlastně nám všem. Jsem totiž přesvědčený, že budeme mít konečně prezidenta, který bude zastupovat občany napříč celou společností, vážit si jich a jednat s nimi s respektem. V tomto ohledu není poražených. Vítězná slušnost je výhrou všech,“ napsal na Twitteru primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Nový prezident je pro rovné příležitosti, přijetí Istanbulské úmluvy, manželství pro všechny nebo legalizaci konopí. Je skvělé, že tyto postoje budou mít tak silné zastání," dodal Hřib o den později.

Většinu času strávím s lidmi v podhradí, hlásí budoucí prezident Petr Pavel

Za nového českého prezidenta zvolili lidé v přímé volbě Petra Pavla. Ten získal přes 58 procent hlasů. Na tiskové konferenci po svém zvolení Pavel mluvil například o tom, kde bude bydlet, jaké jsou jeho plány do následujících dnů nebo zda bude...

Jeho možný nástupce Bohuslav Svoboda (ODS) Pavlovi také pogratuloval a ocenil jeho silný mandát. „Zvítězila slušnost a já věřím, že se na Hrad vrátí pokora a důstojnost. Kampaň skončila a nyní je na místě, abychom zakopali příkopy a mysleli na to, že naším společným zájmem je prospěch republiky,“ uvedl Svoboda na Facebooku.

„Generál Pavel měl takřka dokonalou kampaň"

Slovy naopak šetřil Patrik Nacher (ANO) „Volby skončily a je třeba poblahopřát vítězi Petru Pavlovi a přát si, aby se politika a atmosféra ve společnosti zklidnily…,“ sdělil na svém Twitteru Nacher.

Jeho spolustraník Ondřej Prokop Pavlovi na Twitteru také pogratuloval. „Doufám, že jeho slova o vítězství pravdy a pokory nejsou jen prázdným heslem a že se tím budeme řídit opravdu všichni. Je čas napnout společně síly ke sjednocení našeho národa,“ uvedl Prokop.

Novým českým prezidentem byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve finále porazil bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Pavel získal více než 58 procenta hlasů. Dosavadní prezident Miloš Zeman, který bude ve funkci do 8....

„Referendum o Andreji Babišovi a jeho politickém stylu je úspěšně za námi. Gratuluji zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi! Česká republika teď potřebuje síly nás všech, abychom zakopali zbytečné příkopy a soustředili se na to, na čem záleží nám všem. Na prosperitu, bezpečí a dobrou budoucnost pro naši zem,", napsal na svém Facebooku Marek Hilšer, senátor za Prahu 2 a dvojnásobný neúspěšný kandidát na prezidenta.

Referendum zmínil i radní Jan Chabr (TOP 09). „Jestli volbu někdo bral jako referendum o Babišovi, vládě a směřování země, tak dopadlo jednoznačně. Generál Pavel měl takřka dokonalou kampaň bez jakékoli velké chyby, nyní ho čeká ještě těžší úkol, být prezidentem pro všechny, i pro zarputilé příznivce Andreje Babiše. A konečně aby prezident společnost stmeloval a hrad nebyl místem k rozdělování a vyhrocování postojů,“ sdělil Chabr na Facebooku.

Udženija doufá, že Pavel splní předvolební sliby

„Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí. Od srdce moc gratuluji Petr Pavlovi! Nový prezident a jeho hodnoty jsou nesmírně důležité pro naši republiku a budou též velkým vzorem pro pražskou politiku,“ radoval se na Facebooku Adam Scheinherr (Praha sobě).

Mobilizace voličů Andreje Babiše ve výsledku pomohla Pavlovi, říká politolog

Za nového českého prezidenta si lidé zvolili generála ve výslužbě Petra Pavla. Ten ve druhém kole voleb porazil bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Volby byly ve znamení vyostřených kampaní, které však byly podle politologa...

Zvolení Pavla ocenili i někteří starostové městských částí. Alexandra Udženija (ODS), starostka Prahy 2, na svém Facebooku sdílela fotku s Pavlem a trochu se rozepsala. „Doufám, že jak Petr Pavel sliboval, bude prezidentem všech. Prezidentem, který bude zastávat hodnoty jako je slušnost, důstojnost a hrdost na svou zemi a její občany,“ začala Udženija.

A pevně doufám, že my, ať už jsme příznivci jednoho či druhého kandidáta, k sobě najdeme znovu cestu k respektu, aby ve společnosti přestalo opovrhování jiných názorů, rozdělování na města a vesnice, věk, intelekt, sociální skupinu. A že nám v tomto bude nový prezident skvělým průvodcem,“ dodala Udženija.

Jeden by řekl, že to sledování byla skoro nuda"

V odlehčeném duchu reagovala starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). „Tak zase máme po letech prezidenta! Od uzavření volebních místností stylem start - cíl. Jeden by řekl, že to sledování byla skoro nuda. Ale já mám takovou politickou nudu dost ráda. A taky jsem ráda, že se u nás doma volilo tak jednoznačně. Díky, sousedé!“ napsala na Facebooku Radoměřská.

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímáte zvolení Petra Pavla prezidentem? Odpovídají zastupitelé

Novým českým prezidentem byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Vztahy mezi dosluhujícím pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a dosluhujícím českým prezidentem Milošem Zemanem byly v minulosti napjaté. Hřib Zemana kritizoval za to, že...

„Je to šance pro celou českou společnost. Díky!“ komentoval na svém Facebooku Michal Vronský (TOP 09), starosta Trojky.

„Naše čtvrť byla vždy předvídatelná a bylo jednoznačné, kterého prezidenta si zvolí. 45 tisíc, takřka 81 procent, hlasů z Šestky jsou Ty, které pomohly novému prezidentovi do jeho úřadu. Coby zástupce pátého největšího města České republiky zvu pana prezidenta na návštěvu,“ napsal na svém facebookovém účtu starosta šesté městské části Jakub Stárek (ODS).

Ohodnoť článek

Foto Tran Anh Tuan

Štítky Petr Pavel, Andrej Babiš, Alexandra Udženija, Zdeněk Hřib, Bohuslav Svoboda, volby, názor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvolení Pavla pražští politici vítají. Snad splní předvolební sliby, doufá Udženija  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.