Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Praha 11 má novou koalici, smlouvu podepsali HPP 11, Piráti a Praha 11 Sobě

Radnici Prahy 11 povede koalice Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), Pirátů a Prahy 11 Sobě. Strany dnes podepsaly koaliční smlouvu. Starostkou bude lídryně HPP11 Šárka Zdeňková. Koalice bude mít v 35členném zastupitelstvu těsnou většinu 18 hlasů.

Koalice se chce zaměřit na dopravu, sociální oblast, bydlení nebo školství. Praha 11 byla poslední pražskou radnicí, která po volbách dosud neměla nové vedení. Volby v této městské části vyhrálo HPP11 před druhým ANO. Bez nového vedení v metropoli nyní zůstává pouze magistrát.

Ve vedení radnice bude mít HPP11 čtyři členy včetně starostky, Praha 11 Sobě dva a Piráti tři. Kromě Zdeňkové, která má mít na starosti územní rozvoj a bezpečnost, usedne v radě také lídr Prahy 11 Sobě Jan Jaroš, který se bude starat o sociální oblast a zdravotnictví, a jako místostarostka pro sport, kulturu a digitalizaci Zuzana Böhmová (Piráti). Radním pro majetek a investice bude dosavadní starosta Jiří Dohnal (Piráti).

„Je to pro mne i pro HPP11 historický moment, protože Praha 11 se opravdu nepotýkala s dobrými politickými okolnostmi, takže já jsem ráda a spokojena, že to takhle dopadlo. Máme poměrně podrobně zpracované koaliční priority, každá koaliční strana má své. Já za nás mohu zmínit například dopravu, parkování, úklid a pořádek," řekla Zdeňková.

Praha 11 Sobě se chce zabývat sociální oblastí a zdravotnictvím. „Myslíme si, že to jsou oblasti, které i vzhledem k situaci ve společnosti budou velmi důležité řešit jak teď, tak do budoucna," řekl Jaroš. Piráti se zaměří na dostavbu ubytovny Sandra na Opatově. „Druhá, kterou bychom chtěli, je adrenalin park, který už je dlouho plánovaný v ulici Mírového hnutí," řekla Böhmová.

Koaliční smlouvu již v minulém týdnu odsouhlasila Praha 11 Sobě a v tomto týdnu ve vnitrostranickém hlasování také Piráti, kteří se rozhodovali mezi dvěma variantami, a sice výše zmíněnou koalicí, nebo dohodou s dosavadními partnery ve vedení radnice, tedy ANO, ODS, TOP 09 a STAN. Většinu hlasů nakonec získala první varianta. Jako poslední smlouvu ve čtvrtek večer odsouhlasilo také HPP11.

Komunální volby v Praze 11 vyhrálo HPP11 s 11 mandáty v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druhé skončilo ANO s deseti mandáty a třetí Společně - ODS a NK se čtyřmi zastupiteli. Čtvrtá Praha 11 Sobě má čtyři mandáty, tři zastupitele na pátém místě získali Piráti a šestí jsou TOP 09, STAN se třemi mandáty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 11

Štítky ČR, volby, správa, obce, Praha, Praha 11

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 11 má novou koalici, smlouvu podepsali HPP 11, Piráti a Praha 11 Sobě  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.