Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O koalici na Žižkově je jasno. Starostou bude Michal Vronský

V Praze 3 se na koalici dohodli TOP 09 a STAN, Piráti, Praha 3 Sobě a Zelení, v 35členném zastupitelstvu budou mít většinu 19 hlasů. Sdělil to volební lídr koalice TOP 09 a STAN Michal Vronský (TOP 09), který se podle dohody stane starostou. Koaliční smlouvu by měly strany podepsat v úterý před pokračováním ustavujícího zastupitelstva, které dříve zastupitelé kvůli absenci dohody dvakrát přerušili. Praha 3 má 74 300 obyvatel a zahrnuje Žižkov a menší části Vinohrad, Strašnic a Vysočan.

Koalici na Žižkově budou tvořit TOP 09 a STAN, Piráti, Praha 3 Sobě a Zelení

Komunální volby v Praze 3 vyhrála koalice TOP 09 a STAN se ziskem 11 mandátů. Druhá skončila Koalice pro P3 (ODS, KDU-ČSL) se šesti mandáty, třetí ANO rovněž se šesti a čtvrtí Piráti se čtyřmi zastupiteli. Do zastupitelstva se dostali ještě Zelení, Praha 3 Sobě, koalice Trikolory a SPD a Patrioti pro Prahu 3, každé ze čtyř uskupení má po dvou zastupitelích.

V devítičlenné radě městské části budou mít podle Vronského TOP 09 a STAN pět míst včetně starosty, dvě místa připadnou Pirátům a po jednom Praze 3 Sobě a Zeleným.

Ptáček funkci neobhajoval, nahradil ho Vronský

Vítězná koalice TOP 09 se STAN od voleb jednala s Piráty, Zelenými a Prahou 3 Sobě, Vronský nicméně před časem na facebooku uvedl, že by před koalicí s 19 hlasy preferoval stabilnější uspořádání se silnějším mandátem. Piráti, Zelení a Praha 3 Sobě ale odmítli spolupráci s ODS.

Dosud v Praze 3 vládla koalice TOP 09 a STAN, Pirátů a Zelených pod vedením starosty Jiřího Ptáčka (TOP 09). Ten ve volbách funkci neobhajoval, v čele letošní kandidátky TOP 09 a STAN ho nahradil jeho stranický kolega Vronský. Praha 3 je spolu s Prahou 11 poslední větší pražskou městskou částí, kde zastupitelé zatím nezvolili nové vedení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Michala Vronského

Štítky politika, volby, Žižkov, Michal Vronský, Praha, Praha 3

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O koalici na Žižkově je jasno. Starostou bude Michal Vronský  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.