Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ať mají primátora, ale ne většinu v radě, říká Hřib na adresu Spolu

Ani osm týdnů po komunálních volbách není známá podoba nové pražské koalice. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) však odmítá , že jsou to Piráti, kdo brzdí její vznik. Spolu podle Hřiba nemůže vládnout autokraticky. Petr Hlaváček (STAN) navrhuje cestu koalice Spolu, Piráti a STAN v poměru 5:4:2, kde žádná ze stran nebude mít většinu, tato varianta však nepočítá s Aliancí stability, respektive s Čižinského hnutím Praha Sobě.

„Plně respektujeme, že chtějí mít primátora, ale nemohou zároveň vznášet nárok na většinu v radě,“ říká Hřib na adresu Spolu

Pražský primátor Zdeněk Hřib v prohlášení rozeslaném novinářům uvedl, že vznik nové vlády v Praze podle něj nebrzí Piráti. „Osobně mám za to, že nová vláda v Praze vznikne rychle poté, co Spolu vstřebá fakt, že získali ve volbách jen necelých 25 procent, tedy méně než čtvrtinu hlasů obyvatel Prahy. Tedy při reálné volební účasti 44 procent jde o asi 11 procent ze všech oprávněných voličů. Klíčové totiž je, aby se smířili s tím, že s tímto výsledkem nemohou sami poroučet celému městu,“ prezentoval v prohlášení Zdeněk Hřib své propočty.

„Plně respektujeme, že chtějí mít primátora, ale nemohou zároveň vznášet nárok na většinu v radě. To totiž ani zdaleka neodpovídá jejich skutečnému volebnímu výsledku,“ uvedl Hřib a dodal, že poslední a zároveň jedinou nabídku Piráti od Spolu dostali 22. října, což už bylo v době, kdy Piráti a Praha Sobě začali vystupovat jako Aliance stability. „Od té doby se s námi odmítají setkat,“ uvedl Hřib.

Letošní čekání na pražského primátora je nejdelší v historii samostatné České republiky

Letošní čekání na pražského primátora je nejdelší v historii samostatné České republiky, od zářijových voleb už uplynulo 52 dní a dosud není známá ani podoba budoucí magistrátní koalice. Zástupci pražské koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL),...

STAN vyzývají k jednání na půdorysu Spolu, Piráti, STAN

K jednání na půdorysu Spolu, Piráti, STAN vyzývají i Starostové a nezávislí. „Pražská rada je kvůli vleklému jednání pod diktátem kontrolního výboru vedeného Ondřejem Prokopem z družstva ANO. Žádné rozhodnutí se nemůže odehrát bez jeho blahosklonného pokynutí. Územní plán pak řídí Radek Nepil taktéž z týmu ANO. Politicky se tuším tomuto systému říká protektorát, prakticky pak jde o paralýzu,“ uvedl ve vyjádření pro novináře volební lídr STAN a pražský zastupitel Petr Hlaváček.

Situaci chce Hlaváček změnit intenzivním jednáním. „Rivalita mezi Spolu a Piráty oddaluje řešení klíčových problémů. Navíc podkopává důvěru lidí v politiku a politiky, a především v jejich schopnost domluvit se v zájmu Prahy a jejích obyvatel. Přitom řešení není složité. Již téměř před měsícem jsme navrhovali realistickou cestu koalice Spolu, Piráti, STAN v poměru 5:4:2, kde žádná ze stran nemá většinu a odpovídá to volebním výsledkům,“ popsal Hlaváček, který ve svých počtech nepočítá s Aliancí stability, respektive s Čižinského hnutím Praha Sobě.

Podle Hlaváčka není možné očekávat, že se najde dohoda, ve které bude dominovat jen jedna ze stran. „Opět vyzýváme k trojstrannému jednání na úrovni lídrů a předsedů klubů ještě tento týden a žádáme lídry o vyjádření k naší nabídce,“ uzavřel Hlaváček.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koláž Drbny

Štítky volby, koalice, vedení, Piráti, Spolu, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ať mají primátora, ale ne většinu v radě, říká Hřib na adresu Spolu  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.