Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letošní čekání na pražského primátora je nejdelší v historii samostatné České republiky

Letošní čekání na pražského primátora je nejdelší v historii samostatné České republiky, od zářijových voleb už uplynulo 52 dní a dosud není známá ani podoba budoucí magistrátní koalice. Zástupci pražské koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Aliance stability (Piráti a Praha Sobě) a STAN nepředpokládají, že by v příštím týdnu na pokračujícím ustavujícím zasedání zastupitelstva byla zvolena nová městská rada a primátor. Zároveň se domluvili na tom, že zastupitelé na zasedání 15. prosince schválí rozpočet metropole na příští rok. Novinářům to po dnešním společném jednání řekli předsedové zastupitelských klubů. V Praze se dosud žádné strany na koalici nedomluvily, a město tak stále vede dosluhující rada. Letošní vyjednávání o novém vedení hlavního města je nejdelší v historii Česka.

Vyjednávání jsou stále bez výsledku

Volby v Praze vyhrála koalice Spolu, v pětašedesátičlenném zastupitelstvu má 19 mandátů. Druhé ANO má 14 zastupitelů, třetí Piráti 13 a čtvrtá Praha Sobě 11. Pět mandátů získalo hnutí STAN a tři křesla obsadila SPD. Vyjednávání o koalici začala hned po volbách na konci září, dosud jsou však bez výsledku. Ustavující jednání zastupitelů se konalo minulý týden, ale právě kvůli chybějící koalici bylo přerušeno do 24. listopadu.

„Já za sebe mohu říci, že si myslím, že 24. listopadu ještě rada nevznikne na tomto půdorysu, který tady vidíme, ani na půdorysu široké koalice, kterou navrhuje aliance, protože tak daleko nejsme a protože i uvnitř Pirátů, a to je známá věc, některé procesy jsou záležitostí třeba celého pražského sdružení," řekl předseda zastupitelů Pirátů a zástupce Aliance stability Daniel Mazur (Piráti).

Pokud nedojde k dohodě do 24. listopadu, bude Spolu ve vyjednáváních pokračovat

„Pokud k dohodě nedojde do 24. listopadu, není to pro nás nic, z čeho bychom se nyní měli hroutit, prostě budeme ve vyjednáváních pokračovat," řekl předseda zastupitelů Spolu Zdeněk Zajíček (ODS).

Zástupci stran si na dnešním jednání potvrdili své dosavadní pozice, které zastávají. „Každé jednání se takříkajíc posunujeme o milimetry, o kousky, kde si vzájemně začínáme rozumět a vnímat některé věci, které nás k zaujetí pozice vedou. To myslím, že je užitečné pro budoucnost v každém případě," řekl Zajíček.

Piráti a Praha Sobě uzavřely Alianci stability, která v povolebních jednáních postupuje společně. Při jednáních totiž Piráti opakovaně uvedli, že chtějí koalici na vládním půdorysu rozšířenou právě o Prahu Sobě. Koalice Spolu to dlouhodobě odmítá. Mazur dnes řekl, že Piráti i Praha Sobě stále trvají na existenci aliance.

Finanční výbor magistrátu bude připravovat rozpočet Prahy na příští rok

Finanční výbor magistrátu bude nyní připravovat spolu s dosluhujícím vedením magistrátu rozpočet Prahy na příští rok. „Budeme v diskusích pokračovat. Z naší strany je každopádně zájem, aby do konce roku proběhla zastupitelstva, která musí něco rozhodnout. Shodli jsme se na tom, že 15. prosince je pro nás všechny zásadní datum z hlediska schvalování rozpočtu a že uděláme vše pro to, aby byl rozpočet schválený a nehrozilo rozpočtové provizorium," řekl Zajíček.

Letošní čekání na pražského primátora je nejdelší v historii samostatné České republiky. Od zářijových voleb už uplynulo 52 dní a dosud není známá ani podoba budoucí magistrátní koalice. Od voleb na podzim 1994 se přitom na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvolení 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo jen o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni už po necelých dvou týdnech od voleb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Markéta Plešková

Štítky volby, správa, Piráti, SPOLU, STAN, Praha, koalice, historie, Česko, primátor hlavního města Prahy, Česká pirátská strana, Praha sobě, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní čekání na pražského primátora je nejdelší v historii samostatné České republiky  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.