Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Piráti a Praha sobě zaslali Spolu nabídku na vznik magistrátní koalice

Pražští Piráti a Praha sobě zaslali jako Aliance stability koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) nabídku na vznik koalice na pražském magistrátu. V ní by Spolu mělo pět radních včetně primátora, pět by měla Aliance stability a jednoho STAN.

Sdělily to za alianci Martina Vacková a Cecílie Antůšková. Povolební vyjednávání začala hned po volbách na konci září, dosud jsou však bez výsledku. Ustavující jednání zastupitelů se konalo minulý týden, ale právě kvůli chybějící koalici bylo přerušeno do 24. listopadu. Volby vyhrálo v metropoli Spolu před druhým ANO a třetími Piráty. Podle předsedy zastupitelů Spolu Zdeňka Zajíčka (ODS) vzalo Spolu nabídku na vědomí, avšak své rozhodnutí sdělí až osobně zástupcům aliance, nikoliv přes média.

„Věříme, že tato situace není příjemná nikomu ze zúčastněných stran a všichni si uvědomujeme nutnost jednat v zájmu obyvatel našeho města. Oceňujeme, že na ustavujícím jednání zastupitelstva hlavního města došlo ke shodě na jeho přerušení do 24. listopadu. Z tohoto důvodu jsme dnes proaktivně nabídli další kompromisní variantu obsazení nové rady hlavního města," uvedl předseda zastupitelů za Piráty Daniel Mazur.

O koalici stále není jasno. Problémem je Hřibovo povýšenectví, zní od Spolu

Pražští Piráti poslali sms zprávu vyjednávacímu týmu pražské koalice Spolu, aby jeho členy informovali o tom, že jejich zástupci nezasednou v radě hlavního města s trestně stíhanými lidmi. Členové zastupitelského klubu Spolu pro Prahu se na...

Zajíček za Spolu konstatoval, že berou na vědomí nabídku povolební aliance, která byla rozeslána i médiím. Na středečním jednání předsedů klubů Zajíček ubezpečil zástupce Pirátů, že nabídku klub projedná a reagovat bude přímo politickým zástupcům. „Nechceme skládat pražskou koalici posíláním vzkazů přes média a dělat z nich prostředníky či mediátory povolebního vyjednávání. My bychom uvítali, kdyby se jednání vrátila k jednacímu stolu, kam patří," uvedl Zajíček.

Koaliční vyjednávání začala v Praze hned po volbách v neděli 25. září, kdy se odpoledne sešli Piráti, Praha sobě a STAN a večer Spolu se STAN. Od té doby se několikrát sešli Piráti se Spolu, které jednalo také s ANO. Piráti a STAN několikrát žádali o přibrání Praha sobě k jednáním, což Spolu odmítá. Piráti a Praha sobě následně založili Alianci stability. Spolu prohlašuje, že jeho cílem je koalice obdobná jako vládní, tedy Spolu, Piráti a STAN.

Jak reaguje koalice Spolu na alianci Pirátů a Prahy Sobě? 

Pražští Piráti a Praha Sobě ve čtvrtek odpoledne ohlásili vznik nové aliance. V povolebních vyjednáváních tak budou Piráti a Praha Sobě postupovat jako jeden celek pod názvem Aliance pro stabilitu. Důvodem vzniku aliance je podle Pirátů a Prahy...

V metropoli tak stále vládne dosluhující koaliční rada složená z Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). Zastupitelé pak minulý týden na svém prvním jednání zvolili členy tří výborů, a sice kontrolního, finančního a pro školství, což jim ukládá zákon. Zasedání bylo přerušeno do 24. listopadu, kdy by se mělo v případě vzniku koalice volit nové vedení Prahy.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, získala v zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koláž Drbny

Štítky volby, Spolu, Piráti, STAN, Praha Sobě, koalice, magistrát, Praha, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Zdeněk Zajíček, Pražský magistrát, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti a Praha sobě zaslali Spolu nabídku na vznik magistrátní koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.