Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pětka má nového starostu. Zajíčkovou vystřídal Pašmik z Praha 5 Sobě

Novým starostou Prahy 5 je Jaroslav Pašmik z Prahy 5 Sobě. Na dnešním ustavujícím jednání ho zvolili zastupitelé koalice, kterou tvoří Praha 5 Sobě, Piráti a SEN 21 a která má těsnou většinu 21 hlasů ve 41členném zastupitelstvu. Pašmik ve funkci nahradil Renátu Zajíčkovou z ODS, která odešla do opozice.

Pašmik bude mít na starosti bezpečnost, strategické řízení, udržitelný rozvoj, podporu podnikání a zahraniční vztahy. Zvolilo ho 21 z přítomných 40 zastupitelů, zbylí se zdrželi. „Chci, aby Praha 5 byla městská část s nejvyšší kvalitou života," řekl nový starosta Pašmik v diskusi před svým zvolením.

Dodal, že nová rada bude zřejmě chtít provést revizi strategického plánu, který zpracovalo dosavadní vedení, a plánuje pokračovat v přípravě stavby nových škol, byť možná s úpravami projektů. Pašmik také řekl, že zásadním problémem je podle něj diskomfort obyvatel na Smíchově. „Já osobně se budu zabývat proaktivní bezpečnostní politikou, to znamená ne pouze reaktivně hasit to, co se tady vyskytne," uvedl Pašmik. Opoziční zastupitelé k tomu uvedli, že starosta v zásadě nemá žádné přímé pravomoci a nástroje, jak bezpečnost zlepšovat.

Nyní už opoziční zastupitelé z ODS či TOP 09 kritizovali také počet koaličních zastupitelů, kteří budou za práci na radnici brát plný plat. „Vy jste se rozhodli, že v koalici s 21 členy uvolníte 15 politických trafik, což je přes 70 procent. To tady ještě nikdy nebylo," uvedl Jan Kavalírek (TOP 09). Kromě 15 uvolněných zastupitelů pro koalici připadne jeden i opozici. Pašmik se v reakci podivil nad tím, že funkce ve vedení radnice Kavalírek označuje za trafiky.

Volby v Praze 5 vyhrála Praha 5 Sobě, která získala deset mandátů, stejně jako druhá koalice Společně pro Prahu 5 (ODS, TOP 09). Třetí ANO obsadilo sedm zastupitelských křesel, čtvrtí Piráti šest a pátá koalice SEN 21 a Společností proti developerské výstavbě v Prokopském údolí má pět mandátů. Do zastupitelstva se dostalo ještě hnutí STAN, které má tři zastupitele.

Praha 5 zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova. V roce 2018 volby v Praze 5 vyhráli se ziskem 11 mandátů Piráti spolu se sdružením nezávislých kandidátů SNOP 5. Druhá skončila ODS s devíti křesly, TOP 09 a ANO získaly po sedmi zastupitelích. Hnutí STAN získalo šest mandátů, KDU-ČSL tři. Po volbách vznikla koalice Pirátů, ODS, ANO a SNOP 5 v čele se starostou Danielem Mazurem (Piráti). V polovině roku 2019 se ale rozpadla a následně vznikla nová složená z ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5 v čele se Zajíčkovou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 5 Sobě

Štítky volby, starosta, koalice, Pašmik, Zajíčková, Praha, Renáta Zajíčková, ODS, Česká pirátská strana, TOP 09, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Smíchov, Daniel Mazur

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětka má nového starostu. Zajíčkovou vystřídal Pašmik z Praha 5 Sobě  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.