Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Praze poprvé zasedlo nově zvolené zastupitelstvo

, aktualizováno 3. listopadu 2022, 20:48

Členové zastupitelstva hlavního města se dnes sešli poprvé od voleb. Nově zvolení zastupitelé složili slib, pak bylo jednání na žádost vedení klubů přerušeno. Po pauze se řešila změna programu jednání a výběru zastupitele, který bude řešit kauzu Dozimetr.

Zasedání zahájil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po deváté hodině. Poté proběhlo složení slibu nově zvolených zastupitelů, každý člen přistoupil k primátorovi, řekl slibuji a podepsal se. Dorazili všichni členové, z domu slib skládala Zuzana Freitas Lopesová (Piráti). Poté bylo jednání na dvě hodiny přerušeno.

Shromáždění avizované na jedenáctou hodinu na Mariánském náměstí se nakonec nekonalo, před budovu magistrátu nikdo nepřišel.

Po pauze proběhla instruktáž hlasování a zastupitelé si vyzkoušeli, jak systém funguje. Následovalo hlasování o programu jednání, kde by se měl řešit návrh na volbu primátora nebo stanovení uvolněných funkcí.

Hnutí Spolu pro Prahu ve středu oznámilo, že chce zastupitelstvo přerušit a pokračovat v něm až 24. listopadu. Jako první řečník vystoupil Zdeněk Zajíček (ODS) a požadavky zopakoval. Dosluhují radu také požádal, aby schvalovala jen neodkladné tisky. K tomu by jeho hnutí chtělo i pověřit člena zastupitelstva ke kauze Dozimetr. S tímto bodem souhlasili i členové klubu ANO, proti byl Jan Čižinský (Praha Sobě).

Jako možnou kandidátku navrhli Hanu Kordovou Marvanovou (Spolu). Podle ní v současné době v pražském dopravním podniku neprobíhají audity. Její minulost v hnutí STAN, se ve kterém byl i obviněný Petr Hlubuček, se ale nelíbí zastupitelce Kristýně Drápalové (Praha sobě). „Vždycky se budou vznášek otazníky, jestli je tou nejvhodnější osobou. Jestli je audit nezávislý," řekla Drápalová.

Na program pak Hřib přidal dva tisky, o schválení dotací městským částem a účasti hlavního města na veletrhu. „Nemyslím si, že není žádný důvod proč městské části v jejich projektech blokovat," řekl Hřib

Zastupitelé jednali přes jedenáct hodin, skončili před půl devátou večer. Zasedání přerušili, pokračovat bude podle návrhu Spolu ve čtvrtek 24. listopadu. V ten den by měli zvolit nové vedení. Od devíti hodin ráno tedy zastupitelé složili slib, vybrali členy tří magistrátních výborů a schválili dva materiály ohledně dotací pro městské část a účasti na veletrhu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky zastupitelstvo, volby, magistrát, členové, slib, Praha, Akce Dozimetr, Zdeněk Hřib, primátor, Česká pirátská strana, městská část, Zastupitelstvo hlavního města Prahy, SPOLU, Hana Kordová Marvanová, Jan Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze poprvé zasedlo nově zvolené zastupitelstvo  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.