Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Praze 1 se rýsuje koalice Prahy 1 Sobě, My, co tady žijeme a Pirátů

V Praze 1 v úterý podepsali memorandum o koaliční spolupráci zástupci Prahy 1 Sobě, My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů) a klub Pirátů zřejmě bez lídra Davida Bodečka. Sdělil to lídr Prahy 1 Sobě Pavel Čižinský. Memorandum zahrnuje sedm principů spolupráce, které mají vést k vyšší transparentnosti rozhodování. Jde o zvrat v dosavadních jednáních, dosud se jako pravděpodobná rýsovala spolupráce ODS, Pirátů, TOP 09 a uskupení Rezidenti 1 a Naše Praha 1 (ANO).

„Chceme překonat onu neblahou praxi české komunální politiky, že vítěz bere vše,“ říká Čižinský

Koalice na navrženém půdorysu by měla ve sedmadvacetičlenném zastupitelstvu patnáct hlasů. Bez Bodečka, který dříve hovořil o variantě s ODS, pak těsnou většinu čtrnácti hlasů. „Věřím, že se nám pro tuto revoluční změnu v Praze 1 podaří přesvědčit naše kolegy, kteří pilně pracovali i na druhé koalici s ODS, ANO, TOP 09 a Rezidenty 1. Tam se však tak výrazné změny v přístupu k občanům a zastupitelům vyjednat nepodařilo," uvedla předsedkyně Pirátů v Praze 1 Olga Sklenářová.

„Dohodli jsme se na zásadní změně rozhodovacích mechanismů Prahy 1 a chceme překonat onu neblahou praxi české komunální politiky, že vítěz bere vše, a zapojovat i opozici formou placených funkcí do práce," uvedl Čižinský. Dodal, že o personálním složení ani o tom, kdo bude starosta, strany zatím nejednaly.

Čižinský se po volbách v roce 2018 stal v Praze 1 starostou a jeho prvním místostarostou byl tehdejší i nynější lídr My, co tady žijeme Petr Hejma (STAN). V roce 2020 se však koalice rozpadla, vznikla nová a Čižinského nahradil ve funkci právě Hejma. Praha 1 Sobě od té doby bývalého koaličního partnera a jeho vedení radnice ostře kritizovala.

Čižinský se s Hejmou na mnoha věcech neshodne

Čižinský v úterý uvedl, že se s Hejmou stále na mnoha věcech neshodne, ale k lepšímu fungování městské části mají napomoci v memorandu stanovené principy transparentního fungování. Ty zahrnují záznam jmenovitého hlasování členů rady, právo přítomnosti zastupitelů na jednání rady, právo každého klubu předložit jakékoli usnesení rady k projednání zastupitelstvu, dostupnost materiálů do rady a zastupitelstva, uvolněné funkce pro opozici, nový výbor pro komunikaci vůči veřejnosti a zřízení dětského koutku na jednání zastupitelstva a občerstvení pro všechny přítomné občany Prahy 1.

Hejma v úterý večer sdělil, že domluvená koalice bude usilovat o získání širší podpory v zastupitelstvu. „Budeme se snažit dostat ke stolu i další subjekty," řekl. Dodal, že nyní budou následovat další jednání, která by měla vést k ustanovení koalice do prvního jednání zastupitelstva v tomto volebním období, kde by se mělo volit nové vedení městské části. To Hejma jako současný starosta svolal na 9. listopad.

Komunální volby v Praze 1 vyhrála Praha 1 Sobě, získala sedm mandátů. Druhá skončila ODS s pěti mandáty a třetí Piráti se čtyřmi. Do zastupitelstva se dále dostala koalice My, co tady žijeme se čtyřmi mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě Naše Praha 1. Po dvou zastupitelích získaly TOP 09 a Rezidenti 1.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Katerina Pisackova

Štítky volby, koalice, vedení, Praha, Praha 1, Česká pirátská strana, Pavel Čižinský, ODS, TOP 09, Petr Hejma, ANO 2011, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze 1 se rýsuje koalice Prahy 1 Sobě, My, co tady žijeme a Pirátů  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.