Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Spolu přeruší vyjednávání s Prahou sobě. Piráti bez nich ale pokračovat nebudou

, aktualizováno 24. října 2022, 15:47

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) v Praze přeruší povolební vyjednávání s hnutím Praha sobě. Důvodem je, že Spolu dala v sobotu Pirátům a STAN návrh vytvoření většinové koalice v hlavním městě. Piráti na to reagovali odmítnutím, s Prahou sobě totiž minulý týden podepsali dohodu o spolupráci.

„Jakékoliv nabídky učiněné pouze jedné části aliance pro nás nyní nejsou relevantní"

S Prahou Sobě nebude Spolu jednat do doby, než skončí jednání s Piráty a STAN. Sdělila to mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová.

„Koalice Spolu pro Prahu zaslala v sobotu 22. října pražským zástupcům vládních stran nabídku k vytvoření většinové koalice v Praze ve složení Spolu pro Prahu, Piráti a STAN. Proto považuje za správné a korektní nyní dále nejednat se zástupci Praha Sobě a vyčkat výsledku jednání s oslovenými koaličními partnery," uvedl předseda pražských zastupitelů Spolu Zdeněk Zajíček.

Piráti a Praha Sobě ale minulý týden uzavřeli memorandum o vytvoření Aliance pro stabilitu, která dále bude při vyjednávání postupovat společně. Podle lídra Pirátů a primátora Zdeňka Hřiba proto nabídka adresovaná pouze Pirátům nedává smysl. „Jakékoliv nabídky učiněné pouze jedné části aliance pro nás nyní nejsou relevantní," řekl Zdeněk Hřib (Piráti).

Jak reaguje koalice Spolu na alianci Pirátů a Prahy Sobě? 

Pražští Piráti a Praha Sobě ve čtvrtek odpoledne ohlásili vznik nové aliance. V povolebních vyjednáváních tak budou Piráti a Praha Sobě postupovat jako jeden celek pod názvem Aliance pro stabilitu. Důvodem vzniku aliance je podle Pirátů a Prahy...

Dosavadní jednání nepřineslo výsledky

Zástupci Spolu a Pirátů se měli podle dohody uzavřené před týdnem sejít v úterý a projednat výsledky jednání týmů, které probíraly konkrétní programové otázky. Mezitím nicméně vznikla Aliance pro stabilitu, kterou Piráti a Praha Sobě uzavřeli ve čtvrtek.

Odůvodnili ji tím, že dosavadní jednání nepřineslo výsledky. Piráti od začátku prosazují, aby Praha Sobě byla spolu s nimi, Spolu a STAN součástí širší koalice, Spolu naopak prosazuje vedení magistrátu čistě na půdorysu vládní koalice a účast Prahy Sobě odmítá. Hřib dnes uvedl, že již domluvený termín jednání může zůstat zachován, ale požaduje účast celé Aliance pro stabilitu.

Následně upřesnil, že úterní schůzka se zástupci Spolu se zřejmě bude konat v každém případě, ale pokud se nezúčastní Praha Sobě, budou se na ní řešit pouze programové otázky, a nikoliv možná koaliční spolupráce na původně zvažovaném půdorysu. „Vyhodnotíme programový průnik mezi Spolu a Piráty. Nepovedeme tam nicméně povolební vyjednávání," řekl Hřib. Dodal, že následně bude chtít Aliance pro stabilitu vyvolat další jednání se Spolu a STAN, kde už chtějí zástupci Pirátů a Prahy Sobě společně jednat o ustanovení širší koalice.

„Jsme připraveni jednat se zástupci těch, které jsme na jednání pozvali a kteří na jednání přijdou"

„Budeme naše potenciální koaliční partnery očekávat (v úterý) ve 13 hodin v prostorách Poslanecké sněmovny, jak bylo avizováno. Jsme připraveni jednat se zástupci těch, které jsme na jednání pozvali a kteří na jednání přijdou. Pokud nechtějí na jednání Piráti dorazit samostatně a podmiňují svou účast na jednání účastí dalších stran a hnutí, bylo by lepší, aby rovnou řekli, že koalici na vládním půdorysu nemají zájem uzavřít," uvedli v reakci zástupci Spolu.

Koalice Spolu nabídla v sobotu Pirátům a STAN uzavření koaliční smlouvy, podle které by sama měla v jedenáctičlenné městské radě šest mandátů včetně funkce primátora, kterým by se stal Bohuslav Svoboda (ODS). Tři křesla by připadla Pirátům a dva hnutí STAN. Zástupci STAN již nabídku k jednání o této podobě koalice přijali.

Piráti a Praha sobě uzavřeli dohodu, v povolebním jednání budou postupovat spolu

Pražští Piráti a Praha sobě uzavřeli Alianci pro stabilitu a v povolebních vyjednáváních budou postupovat výhradně spolu. Důvodem je dosavadní pomalost povolebních vyjednávání. Oznámili to primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starosta Prahy 7 Jan...

Sobotní nabídku Pirátům a STAN k jednání odůvodnila Spolu dosavadními povolebními jednáními. Tyto strany mohou podle zástupců koalice najít shodu na programových, organizačních, procesních a personálních otázkách. To, že preferují koalici s Piráty a STAN na vládním půdorysu, říkali členové vyjednávacího týmu Spolu už po komunálních volbách.

Koalice Spolu po letošních komunálních volbách v Praze získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je hnutí SPD se třemi mandáty.

Ohodnoť článek

Foto Spolu pro Prahu

Štítky volby, SPOLU, vyjednávání, Piráti, Praha sobě, STAN, Praha, Česká pirátská strana, koalice, Starostové a nezávislí, ODS, Piráti a Starostové, TOP 09, KDU-ČSL, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolu přeruší vyjednávání s Prahou sobě. Piráti bez nich ale pokračovat nebudou  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.