Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak reaguje koalice Spolu na alianci Pirátů a Prahy Sobě? 

Pražští Piráti a Praha Sobě ve čtvrtek odpoledne ohlásili vznik nové aliance. V povolebních vyjednáváních tak budou Piráti a Praha Sobě postupovat jako jeden celek pod názvem Aliance pro stabilitu. Důvodem vzniku aliance je podle Pirátů a Prahy Sobě dosavadní pomalost povolebních vyjednávání. „Jak Piráti, tak Praha Sobě mají samostatné programy. Nyní jsme ve fázi, kdy se naše programové týmy teprve schází a hledají programové průniky,“ uvedl v reakci na krok Pirátů a Prahy Sobě Zdeněk Zajíček (ODS).

Cílem aliance je podle Čižinského dodat pomalým jednáním nový impuls

Piráti a Praha Sobě mají v pětašedesátičlenném městském zastupitelstvu 24 hlasů. Ve volbách v Praze vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), která má 19 mandátů. ANO počítá se 14 mandáty, STAN s pěti a SPD se třemi mandáty.

„Vyjednávání nepostupují tak, jak by měla. Jsou čtyři týdny po volbách a nejsou hmatatelné výsledky a teprve nyní se schází programové týmy. Jednání jsou pomalá, to je objektivní realita," uvedl po čtvrtečním jednání Zdeněk Hřib (Piráti).

„Cílem je dodat jednání nový impuls, protože jednání ustavujícího zastupitelstva se blíží. V jiných městech jsou koalice domluveny a v Praze stále ne," doplnil Jan Čižinský (Praha Sobě). Programové rozpory mezi stranami prý navíc žádné nejsou.

VOLBY 2022: Jednání se potáhnou, nejspíš vznikne koalice SPOLU a Pirátů, říká politolog

Kdy začnou povolební vyjednávání, kdo je odstartuje a jak dlouho potrvají? Jak spokojení byli voliči s Bohuslavem Svobodou v letech 2010 až 2013, kdy už jednou byl primátorem Prahy? Co ukazuje úspěch SPD v Praze a jak bude vypadat koalice, která...

„Nyní jsme ve fázi, kdy se naše programové týmy teprve schází a hledají programové průniky“

Na vznik aliance mezi Piráty a Prahou Sobě reagoval za koalici Spolu Zdeněk Zajíček (ODS). „Respektujeme jednání jednotlivých politických subjektů. Koalice SPOLU ale od začátku říká, že je pro ni důležitý především program a jeho plnění. A jak Piráti, tak Praha Sobě mají samostatné programy. Nyní jsme ve fázi, kdy se naše programové týmy teprve schází a hledají programové průniky. Takové jednání s Prahou Sobě a Piráty zatím ještě neproběhlo. A bez vyhodnocení programových průniků, nemůžeme zodpovědně říci budoucí složení koalice. Pro nás stále platí termíny naplánovaných jednání,“ napsal Zajíček v prohlášení rozeslaném novinářům.

Kandidát koalice Spolu na post pražského primátora Bohuslav Svoboda vzal podle Hřiba rozhodnutí Pirátů a Prahy Sobě na vědomí. Hřib zároveň nabídl Petru Hlaváčkovi (STAN), že STAN se může k alianci přidat.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koláž Drbny

Štítky politika, koalice, aliance, Praha sobě, Piráti, Spolu, Praha, Česká pirátská strana, Zdeněk Zajíček, ODS, Starostové a nezávislí, Jan Čižinský, Zdeněk Hřib, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak reaguje koalice Spolu na alianci Pirátů a Prahy Sobě?   |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.